Beroš: ‘Ozbiljno razmišljamo o zabrani vjenčanja u Hrvatskoj’

Vili Beroš, foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Na svadbi u okolici Splita prije nekoliko dana koronavirusom se zarazilo 12 ljudi.

“Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 166 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 14 novooboljelih osoba.

10 osoba je iz Splita, 1 osoba iz Dugopolja, 1 osoba iz Podstrane, 1 osoba iz Trogira i 1 osoba iz Makarske. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 12 ih se dovodi u vezu sa svadbenim okupljanjem od prije nekoliko dana, dok se dvije osobe ne dovode u vezu sa spomenutim događajem.

Svi novooboljeli epidemiološki su obrađeni, a njihovi kontakti se obrađuju. 160 osoba nalazi se u samoizolaciji. Nijedna Covid pozitivna osoba ne nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split”, stoji u priopćenju splitskog stožera, prenosi Index.

Na svadbi je navodno bilo oko 150 osoba.

“Intenzivno i ozbiljno razmišljamo o zabrani vjenčanja na prostoru RH, jer posljednje brojke pozitivnih na covid-19 jasno govore kako veliki broj pozitivnih dolazi upravo s takvih obiteljskih slavlja i okupljanja. Kada se covid-19 počeo širiti u noćnim klubovima, njih nismo zatvorili, ali smo pojačali kontrole u njima i to je donijelo dobre rezultate”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju ministar zdravstva Vili Beroš.

Željka Karin, šefica NZJZ-a Split, obratila se javnosti povodom trenutačne situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Razmišljamo o pooštravanju mjera, i mi na lokalnoj razini i na nacionalnoj razini. Nije velika eskalacija da bi poduzimali mjere, ali ako bude još veći rast, onda će se morati zaustaviti eskalacija i provodit ćemo nove mjere”, kazala je.


Komentari