Beroš otvorio preuređeni operacijski blok u dječjoj bolnici Klaićeva: Prvi obnovljeni bolnički prostor nakon potresa

Foto: HINA

Uz isticanje kako je riječ o prvom obnovljenom bolničkom prostoru u Zagrebu nakon potresa prije dvije godine, ministar zdravstva Vili Beroš otvorio je u srijedu novi preuređeni operacijski blok u Klinici za dječje bolesti Klaićeva.

U uređenje je uloženo 26.2 milijuna kuna, čime je operacijski blok potpuno obnovljen.

Sada ima dvije potpuno opremljene operacijske dvorane, a sredstva su osigurana kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020.“, ali i intervencijom kojom je Ministartsvo zdravstva osiguralo 10.6 milijuna za građevinske radove te operacijske dvorane koje su stradale u potresu.

“Obnova u potresu oštećenog dijela bolnice u Klaićevoj pokazuje jasnu strategiju Vlade i Ministarstva zdravstva za oporavak zdravstvenih kapacitet. U fokus je dodatno stavljena učinkovitost i izvrsnost Klaićeve bolnice kao i unaprijeđenje kvalitete bolničke skrbi za djecu s područja Zagreba i okolice, ali i cijele Hrvatske“, komentirao je Beroš na otvaranju.

Operacijskim blokom zadovoljan je i ravnatelje te bolnice, dr. Goran Roić.

“Nove dvorane opremljene su najsuvremenijom opremom prilagođenom potrebama i zahtjevima dječje dobi te su integrirane u postojeći operacijski trakt. Puštanje u rad novih dvorana i osposobljavanje smještajnih kapaciteta Dječje bolnice u Klaićevoj prvi je značajan iskorak u oporavku zdravstvenih kapaciteta Zagreba nakon potresa”, rekao je Roić.

Dok je isticao kako će ovo novo proširenje i opremanje u Klaićevoj poboljšati ishode liječenja djece te uvjete rada bolničkog osoblja, Beroš je najavio još sličnih projekata u zagrebačkom zdravstvenom sustavu.

„Uz Kliniku za dječje bolesti, paralelno razvijamo druge strateške projekte, poput Nacionalne dječje bolnice Blato, Imunološkog zavoda, Helikopterske hitne medicinske pomoći, te nam predstoje najavljeni reformski koraci kojima vraćamo pacijenta u samo središte zdravstvenog sustava“,  nabrojao je Beroš druge projekte.

Dodao je i kako je javni poziv Ministarstva zdravstva vezan uz sanaciju posljedica potresa u Zagrebu zasad sklopio ugovor sa 60 prijavitelja u vlasništvu ili Grada Zagreba ili Hrvatske, a ukupne vrijednosti 2.3 milijardi kuna. Dio tog iznosa, 850 milijuna kuna, financirano je iz EU fonda solidarnosti, dok su drugi izvori pokrili preostalih 1.45 milijardi kuna.

Komentari