Beroš otkrio da je donesen pravilnik za sljemensku žičaru: ‘Na potezu su Zagreb i Inspektorat’

Foto: Edina Zuko/PIXSELL/ iLUS

Tijekom posjete Varaždinu, ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je da je donesen pravilnik za žičaru te da je sada na Gradu Zagrebu i Državnom inspektoratu da mu se prilagode. Objasnio je da u dosadašnjim pravilnicima koji reguliraju razinu buke, žičara uopće nije bila obuhvaćena kao infrastrukturni projekt.

Beroš je otkrio da su sada ugradili razinu buke i za žičaru, kao i za sve druge vrste prometne infrastrukture u naseljenim mjestima.

“To je i napravljeno, tijekom javnog savjetovanja nitko s aspekta struke nije imao nikakvu zamjerku. Razina buke je po danu i po noći regulirana kao za cestovni i željeznički promet, definirana je na nivou od 65 decibela tijekom dana i 50 decibela tijekom noći”, izjavio je ministar zdravstva.

Opisao je što to znači, te istaknuo da primjerice šapat proizvodi razinu bude od 20 decibela, normalan govor je 50 decibela, a glasan govor je 65 decibela.

Podsjetimo, prije nekoliko tjedana, gradonačelnik Tomislav Tomašević i ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković dogovorili su da će Ministarstvo zdravstva izmijeniti svoj pravilnik kako bi sljemenska žičara mogla početi s radom. Isto tako, Butković je optimistično početkom prosinca najavio da očekuje da će žičara Sljeme proraditi do sljedećeg natjecanja Snježne kraljice.

No, Tomašević je prošlog tjedna otkrio da su sve manje izgledi da će se to ostvariti. Prema njegovim prognozama bit će dobro ako to bude u siječnju, dok još traje sezona.


Komentari