U Zagrebu 462 nova slučaja zaraze koronavirusom! U samoizolaciji 477 učenika osnovnih i 164 učenika srednjih škola

Foto: Zagreb.info

U Zagrebu su u protekla 24 sata zabilježene 462 novooboljele osobe od covida-19, priopćio je Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticirano je pet novooboljelih korisnika.

Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza testa na koronavirus kod 24 učenika i četiri nastavnika osnovnih te devet učenika i tri nastavnika srednjih škola, izrečena je mjera samoizolacije za 477 učenika osnovnih i 164 učenika srednjih škola.

Aktivan 1891 slučaj

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se sedam osoba. Trenutno je u gradu Zagrebu 1891 aktivan slučaj. Broj potencijalno ozdravljenih, odnosno oporavljenih osoba je 47.400, što je 214 osoba više nego jučer.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar” obavljeno je 1211 testiranja na koronavirus i 312 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 459 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 928 osoba.

Od 459 obrađenih pozitivnih osoba, njih 159 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 219 osoba su kontakti s covid-pozitivnim osobama. Obrada za 38 osoba je još u tijeku, a četiri su osobe doputovale iz BiH, Italije i s Kosova. Devet osoba su djelatnici, odnosno korisnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi. Kod dvije osobe je moguće izlaganje u zdravstvenim ustanovama, dok je kod 23 osobe moguća izloženost na radnom mjestu. Tri osobe pregledao je liječnik obiteljske medicine, a kod dvije osobe su moguća mjesta izlaganja obiteljska i ostala druženja, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, jutros se na početku sjednice Vlade javnosti i ministrima uvodno obratio premijer Andrej Plenković.

“Vidimo rast brojeva kod nas, drugim zemljama u našem okruženju. Mislim da mjere koje je stožer objavio jučer bi trebale donijeti smanjenu zaraze posebno u kontekstu uskršnjih balgdana gdje se očekuje više obiteljskih druženja. Najvažnije je da svi pokažu visoki stupanj osobne odgovornosti. Jedna smo od rijetkih zemalja koja nije imala policijski sat niti strogo zatvaranje, nastojimo život učiniti što normalnijim, no bez odgovornosti svakoga od nas situacija s pandemijom je teža. Što se tiče cijepljenja znate da su poteškoće globalno gledano u distribuciji AstraZenece. Nastojimo to riješiti nabavom drugih cjepiva i riješiti manjak koji je nastao u distribuciji cjepiva”, kazao je premijer.

Imamo 2422 nova slučaja, udio pozitivnih u testiranima je 25.56 posto”, rekao je Beroš. Dodao je kako se u covid bolnici u Dubravi otvaraju novi kapaciteti.

“Rast broja novozaraženih dovoljno govori o ozbiljnosti. Danas je dvostruko više ljudi na respiratorima u odnosu na početak mjeseca. Imajući na umu praznike zaraza se može spriječiti pridržavanjem mjera, zato apeliram na građane”, rekao je Beroš.

Stožer je jučer donio nove mjere. O tome je govorio Davor Božinović.

“Stožer nove mjere uvodi na prijedlog lokalnih stožera. Mjere na nacionalnoj razini su na snazi do 15. travnja”, rekao je.

“Danas smo zaprimili zahtjev Primorsko-goranske županije za uvođenjem novih mjere i to ćemo odobriti tijekom dana”, rekao je Božinović.


Komentari