BERNARDIĆ SPREMAN ZA ZAGREBAČKOG GRADONAČELNIKA: ‘Spremam se već šest godina, a odluka je na SDP-u’

Facebook

Davor Bernardić gostovao je u emisiji Novi dan na N1 televiziji.

Čelni čovjek zagrebačkog SDP-a progovorio je o unutarstranačkim izborima te ambicijama za potencijalno preuzimanje vodstva nad Zagrebom.

“Ja izbore gledam kao priliku da svi krenemo zajedno i na tim osnovama gradimo jači i bolji SDP koji sutra može ponuditi bolje za Hrvatsku, ali i za sve gradove i općine.”, kazao je Bernardić

Možete li Vi zaštiti svoju poziciju predsjednika zagrebačkog SDP-a?

“Od koga, od SDP-ovca? To bi stvarno značilo da smo u velikom problemu. To se, nadam se, neće događati.”

Priprema li se SDP za izbore? Prvi na redu su zagrebački. Gordan Maras se ovdje, u Novom danu gotovo kandidirao za gradonačelnika.

“Znam da mnogi ljudi ne vole Marasa. Meni osobno je simpatičan, ima iskustvo upravljanja pogotovo u sektoru obrtništva za što je bio i ministar. Sve pametne ideje ćemo ubaciti u program, ali zadnju će riječ reći obrtnici. Mislim da je svima u SDP-u stalo da dođe do promjena u Zagrebu. Treba povećati zaposlenost i prosječnu plaću što će povećati i sam proračun. Ja sam na potpisivanju peticije protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja predložio da grad zaštiti one najugroženiji od tog poskupljenja. To je socijaldemokratski prijedlog i vjerujem da će postojati sluh u koaliciji koja je na čelu Zagreba. To bi išlo iz gradskog proračuna. Upravo za najugroženije moramo osigurati da im na teret ne padne i ovo povećanje.”

Na temelju čega očekujete potporu Bandića, HDZ-a, HSLS-a?

“Očekujem prije svega potporu zdravog razuma. To je jednostavno ljudski. Možda i neće podržati, ali tu imamo i HSU-u koji je u gradu s Bandićem, a u Saboru je supotpisnik peticije protiv poskupljenja dopunskog.

Spreman je postati gradonačelnik

Kazao je i kako je spreman preuzeti vodstvo nad Zagrebom.

“Ja se spremam šest godina, tako da jesam spreman. SDP je taj koji mora odlučiti. Činjenica je da Zagrebu treba promjena načina upravljanja i promjena razvojne politike.”

Hoćete li od HNS-a i Anke Mrak Taritaš zatražiti da se odrekne kandidature za gradonačelnicu?

“SDP se prije svega pokazao kao partner HNS-u u mnogim županijama tu je bila i koalicija na državnoj razini. Naravno da ćemo razgovarati s HNS-om i drugim srodnim strankama, a hoće li tu biti dogovora to ćemo vidjeti. Nije nevažno na koji će se način sklopiti koalicija u Zagrebu jer će to biti putokaz za izbore koji idu kasnije.”

“Vjerujem da postoji suradnja, podržavamo HNS-ove inicijative u Saboru, kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a… Hoće li se potpisivati neka nova koalicija to ćemo vidjeti.”

Koja je trenutno snaga Milana Bandića u Zagrebu?

“Vjerujem da će Zagreb na sljedećim izborima izabrati promjene.”

Kakva je situacija u Gradskoj skupštini. Tko je zapravo većina, tko upravlja gradom?

“Upravlja gradonačelnik. To je u principu koalicija svatko sa svakim, ali bez SDP-a. Mi u tome ne sudjelujemo, mi smo čista opozicija u Zagrebu. Mi nudimo promjene.

Bandić je prije rekao da ako se na Jakuševcu ne sagradi spalionica da će se osobno spaliti, a danas govori da ona nije rješenje.

“To je nešto što trebaju reći stručnjaci u suglasju s najnovijim europskim i svjetskim trendovima. Otpad je veliki zagrebački problem i on nije riješen. Godinu i pol dana je prošlo od donošenja pravila o raspolaganju otpadom, a mi još nemamo kontejnere za selektiranje i nemamo sustav odvoza po volumenu. To je jedan od prioriteta nove gradske uprave. Riječ je o neispunjenom obećanju.”

Bandić je najavio i preslagivanje u Vladi gdje bi on imao jednu od glavnijih uloga. Je li to moguće?

“Ja sam se u politici svega nagledao. Još jučer kolega žali zbog vas, a sutra vam je protukandidat. Takve stvari o kojima Bandić priča bile bi politička trgovina.”

Priprema li se SDP za moguće prijevremene?

“Mi imamo u Zagrebu u stranci jednu devizu – predizborna kampanja počinje od završetka izbora. Mi smo u svakom trenutku jednostavno spremni.”

 

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

 


Komentari