BERNARDIĆ U UTRCI ZA ŠEFA STRANKE: Veliki korak prema gradonačelničkoj kampanji

FOTO: politikaplus.com

Davor Bernardić, potpredsjednik SDP-a i šef zagrebačke organizacije, kandidirati će se za predsjednika stranke.

Bernardić će svoju odluku objaviti u subotu, 24. rujna, nakon što Glavni odbor stranke na sjednici donese odluku o raspisivanju izbora za predsjednika stranke, a podržati će ga i bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić te najvjerojatnije primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je ovaj put ipak odlučio da se neće kandidirati za predsjednika stranke, nakon što je na prošlim unutarstranačkim izborima uvjerljivo izgubio od Zorana Milanovića, prenosi Jutarnji.

Ni Rajko Ostojić neće se kandidirati, nego će oporbena struja Milanoviću, koja je i podržavala Zlatka Komadinu na prošlim izborima, podržati Bernardića i pokušati preuzeti stranku.

Bernardić je dugogodišnji vođa najjače stranačke organizacije, a nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, priklonio se struji protiv Zorana Milanovića. Također je najavljivao kandidaturu za gradonačelnika Zagreba, na predstojećim izborima u svibnju 2017. No, za sada mu se daju prilično slabe šanse naspram Anke Mrak Taritaš i Sandre Švaljek.

Dobra pozicija i u slučaju eventualnog gubitka unutarstranačkih izbora

S druge strane, unatoč jakoj konkurenciji u utrci za šefa stranke, Bernardić je najmoćniji čovjek zagrebačkog SDP-a što mu daje velike šanse za ulazak u drugi krug unutarstranačkih izbora. Njegov protukandidat, Tonino Picula, smanjio si je šanse za predsjednika stranke izjavom da stranku može voditi iz Bruxellesa. Drugi protukandidat, Orsat Miljenić, pripada Milanovićevoj struji, zbog čega se očekuje izostanak podrške onih članova koji u stranci žele zaokret, a takvih je puno.

Ova kandidatura, Bernardiću će priskrbiti veliku medijsku pažnju, što mu odgovara zbog skorih lokalnih izbora i kandidature za gradonačelnika Zagreba. S obzirom na predstojeću gradonačelničku kampanju, Bernardić će biti u dobroj poziciji, pa mu niti eventualan gubitak stranačkih izbora neće štetiti.

Bernardićevoj kandidaturi za šefa stranke najviše ide u prilog činjenica da je najžešći Milanovićev protivnik, a veliki broj članova za fijasko SDP-a optužuje upravo Milanovića i njegove najbliže suradnike.

Kako će se dalje odvijati događaji u SDP-u i jesu li Bernardićeve šanse doista toliko jake, ostaje nam za vidjeti, no ne treba smetnuti s uma bitan segment Bernardićeve političke karijere- njegov glavni cilj uvijek je bio Zagreb i gradonačelnička fotelja.

Najnoviji potezi upućuju upravo na žestoku utrku za gradonačelnika te s pravom možemo reći da je kandidaturom za šefa stranke, prvi čovjek zagrebačkog SDP-a najavio gradonačelničku kampanju.

>>>DAVOR BERNARDIĆ SPREMAN BITI GRADONAČELNIK: ‘Zagrebu treba novi zamah razvoja’

 


Komentari