Benčić: ‘Imaju zaključak gradonačelnika, dakle milošću Božjom’; HURO uzvraća: ‘Najnovija parola iz kuhinje floskula’

Foto: Zagreb.info

Gostovanje saborske zastupnice Sandre Benčić iz redova Možemo! na N1 televiziji ‘podiglo’ je dosta prašine u krugovima roditelja – odgojitelja i to zbog kamena spoticanja – pravne terminologije. Naime, odavno se već vode rasprave, o kojima će svoje mišljenje dati Visoki upravni sud, o tome je li kod ukidanja mjere o novčanoj promoći roditeljima – odgojiteljima, sporna retroaktivnost, pravni akt ili samo – pomoć.

Benčić je ustvrdila kako prilikom ukidanja mjere nema govora o retroaktivnosti jer “bi to značilo da smo donijeli odluku kojom mijenjamo iznose, a to nismo napravili”.

“Rješenja nikada nisu dobili, kao akt uprave ne postoji, imaju zaključak gradonačelnika, dakle milošću božjom, otprilike vam je to tako rađeno od strane Bandića, a odluka na temelju koje u prvoj rečenici stoji ‘kojoj se daje pomoć’ i to se zove svugdje pomoć, nigdje se ne zove pravo, a u prvoj rečenici te odluke stoji da se pomoć daje u skladu s demografskom politikom Grada Zagreba. Demografska politika Grada Zagreba promijenila se nakon lokalnih izbora prošle godine, a nova demografska politika kaže da se 600 ili 500 milijuna kuna, koliko se do sada ulagalo u pet tisuća obitelji, sada ulaže u infrastrukutru koja služi djeci Grada Zagreba “

Upitna je i retroaktivnost

Na gostovanje Benčić reagirala je udruga HURO, koja je fotografijom potkrijepila svoje tvrdnje, ustvrdivši kako se u Rješenju spominje termin – pravo.

“Gospođo Benčić, dio korisnika ima Rješenje (pogledati sliku primjerka, te koliko se puta kroz taj akt provlači pojam pravo), koje navodi čak i na osnovi kojeg zakona je u konačnici doneseno to Rješenje, tj. priznato pravo na novčanu pomoć – Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi”, stoji u odgovoru na web stranici HURO.

Rješenje o novčanoj naknadi za rodtelja – odgojitelja (Foto: Udruga HURO)

Smatraju i da je upitna retroaktivnosti o kojoj će Visoki upravni sud raspravljati i donijeti odluku.

“Aktualna gradska vlast smatra kako sud uopće ne treba raspravljati o podnescima, ali izjava kako korisnici nemaju Rješenja, to je najnovija parola iz kuhinje floskula koje mjesecima moramo slušati od strane nesposobne gradske vlasti koja verbalno migolji kada ih se argumentirano pita ili prozove, a sve zbog njihovog startnog stava “lako ćemo””, zaključuju u odgovoru predstavnici udruge roditelja – odgojitelja.

Komentari