BEČ NAJUGODNIJI ZA ŽIVOT: Provjerite na kojem se mjestu nalazi naš Zagreb

hr.wikipedia.org

Beč je prvi na listi svjetskih gradova po kvaliteti života.

Tradicionalna godišnja lista američke tvrtke Mercer Beču je još jednom (sedmu godinu zaredom) donijela epitet najugodnijih gradova za života. Sa svojih 1,7 milijuna stanovnika na vrhu je popisa zbog svoje jake kulturne scene i sveobuhvatne zdravstvene skrbi, umjerenih cijena stanovanja i jeftinog gradskog prijevoza.Prema istoj, Zagreb se navodi kao 98. najugodniji grad za život.

Naime, Mercer provodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogao tvrtkama i organizacijama da procjene plaće za svoje zaposlenike u inozemstvu. Ove godine u istraživanju je sudjelovalo 230 gradova svijeta.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

U istraživanju uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš itd., na način da se bodovi svih kategorija, (političke, socijalne i gospodarske) zbrajaju.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Beč slijede Zuerich, Auckland, Muenchen i Vancouver. Zagreb je na 98. mjestu, ispred primjerice Wroclawa, Šangaja, Tel Aviva, Brazilije. Od gradova susjednih zemalja Ljubljana je 76., a Budimpešta mjesto iza. Beograd je 141., a Sarajevo 158.[/box]

Zagreb ima najljepši Advent

Nakon glasovanja i žestoke konkurencije među ostalim europskim metropolama, Zagreb je u prosincu odnio titulu najljepšeg europskog grada za vrijeme Adventa. Iza sebe je ostavio Strasbourg, Aachen, Colmar i Brussels. Čini se, Europa napokon počinje prepoznavati ljepote našega grada u ovo očaravajuće doba godine.

Capture

Podsjetimo,  natjecanje organizira stranica European Best Destinations, a izbor je trajao od 1. prosinca pa sve do 10. prosinca. Advent u Zagrebu je svake godine sve ljepši i posebniji, a sve više ljudi iz raznih dijelova svijeta dolazi osjetiti miris i božićnu čaroliju baš u Zagrebu. Glasovalo je 101, 703 osobe iz 176 država svijeta, a Zagreb je dobio gotovo 30 tisuća glasova.

Osim Zagreba, priznanje spomenute stranice dobio je i prekrasan Zadar koji trenutno nosi titulu najpoželjnije destinacije u 2016. godini.

>>> ZADAR POMEO MILANO, PARIZ I LONDON: Prestižno europsko priznanje u rukama Zadrana! (VIDEO)


Komentari