‘BAŠ SMO ČUDAN NAROD’ Još jedna molitva krunice na Trgu: ‘To je jedini ispravni čin…’

Foto: Zagreb.info

Prva subota u veljači ovog je vikenda, a to znači i kako će se na Trgu bana Josipa Jelačića ponovno okupiti molitelji.

Navodeći kako se “mole da muškarac postane duhovni autoritet obitelji”, mnogi u tome vide težnju ograničavanju ženskih prava i sloboda, a kontroverzu su izazvali i pojedini molitelji s fašističkim obilježjima i simpatijama prema NDH-a koje nisu skrivali pred televizijskim kamerama.

Stoga smo u našoj Facebook anketi pitali čitatelje portala Zagreb.info: “Podržavate li muškarce koji svaku prvu subotu u mjesecu mole krunicu na Trgu bana Jelačića?”.

Otvoreni dan Vrapča

Brojni naši čitatelji ne podržavaju molitelje.  “Nikako”, “Ne ,ne i ne”, “Molitva i vjera je privatna stvar pojedinca”, nizali su se komentari.

Neki su bili i malo oštriji. “Svaku prvu subotu u mjesecu, Vrapče ima dane otvorenih vrata”, rekao je jedan čitatelj.

Molitva nije nikog ubila

No, bilo je i onih koji su podržavali molitelje.

“Da, podržavam i sada pojedinim građanima smeta molitva krunice na Trgu. Baš smo čudan narod, što god vide ili čuju odmah im smeta pa prijavljuju da se narod okuplja i da krše javni red i mir. Smatram da je to jedini ispravni čin molitva. Od vladajućih nema nikakve koristi i brige za narod i probleme u kojima se naši građani nalaze”, rekao je jedan čitatelj.

“Podrška! Dragi Bog ih čuvao i blagoslovio”, “Da u čemu je problem, ništa loše ne rade. Molitva nikoga nije ubila, samo naprijed jedino nas molitva može spasiti”, Predivno. Jedino nas dragi Bog može spasit”, neki su od komentara podrške.

No, jedna čitateljica naglašava kako to nije prigodno raditi na gradskom trgu.

“Za sve postoji mjesto pa tako i za molitvu. Kad bi svi radili što žele i gdje žele, bio bi sveopći kaos ionako ga imamo dovoljno i nažalost sve više”, ustvrdila je.

Hrvatskoj se neće dogoditi Poljska

Osim molitve, u subotu je najavljena i “Tiha misa”, kontraprosvjed aktivista za ženska prava.

Kako je Zagreb.info ranije pisao, riječ je o skupnoj intervencijo u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić-Fridrih.

‘U TIŠINI ĆEMO PRATITI MUŠKU MOLITVU KRUNICE’ Ove subote u Zagrebu još jedna ‘Tiha misa’

“Ono što se proteklih nekoliko mjeseci svake prve subote u mjesecu održava diljem Hrvatske ponavljanje je scenarija iz Poljske, koja je nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje u početku izolirane skupine muškaraca prema ženama, došla do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava”, upozorili su organizatori.

“Hrvatskoj se, međutim, neće dogoditi Poljska. Arhaični modeli rodnih podjela i društvenih uloga, a pogotovo ovakvih koje se oslanjaju na neupitne i isključivo muške ‘glave obitelji’ došli su glave prevelikog broja žena u ovome društvu da bismo zanemarili budućnost koju ovi muškarci nameću”, poručili su.

Jedan od naših čitatelja, dao je i svoj savjet kako napakostiti željama molitelja za ograničavanje ženskih prava.

“Ignoriram. Što im se više pažnje posvećuje to će više dobiti na važnosti i jao nama onda na kraju”, zaključio je.


Komentari