BANKA HUMANOG MLIJEKA OSTALA BEZ ZALIHA ’Djeca su zbog potresa i virusa bila odvojena od majki’

kbc-zagreb.hr

U Hrvatskoj se svake godine prijevremeno rodi oko 2000 djece od kojih 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Toj djeci nerijetko je neophodno i majčino mlijeko, a ako ga majka nema, koriste se zalihe banke humanog mlijeka.

Prva takva osnovana je u sklopu KBC-a Zagreb, koja sada, zahvaljujući donaciji UNICEF-a u posjeduje još jedno vozilo za transport mlijeka koje će olakšati prikupljanje mlijeka za prijevremeno rođenu i bolesnu djecu, javlja RTL.

No, zbog neočekivanih okolnosti, koronavirusa i potresa, banka u sklopu KBC-a Zagreb potrošila je postojeće zalihe što čini oko 150 litara mlijeka.

Iz banke tvrde kako je od siječnja primljena 31 donacija, a sve zalihe potrošene su jer su djeca bila odvojena od majki zbog navedenih katastrofa.

No, dobra vijest je da već danas možete pomoći i vi. Najmanja količina darovanog mlijeka od jedne darivateljice trebala bi biti 2 litre, stoji na stranicama banke, a prije doniranja, banka će od vas uzeti uzorak krvi za testiranje na hepatitis B i C, HIV i sifilis. No, ovisno o epidemiološkim okolnostima, možda vas bude potrebno testirati na još neke uzročnike zaraznih bolesti, ističu.

“Nakon što dobijemo negativne rezultate, bit ćete potvrđeni kao darivateljica, ispunit ćete zdravstveni upitnik te potpisati informirani pristanak. Banka osigurava spremnike za mlijeko i transport do banke”, zaključuju.

Nove loše vijesti: U Hrvatskoj danas čak 19 novooboljelih od koronavirusa


Komentari