O BANDIĆEVOJ NAJAVI DECENTRALIZACIJE: ‘Gradom Zagrebom upravlja se onako kako građani ne žele’

Facebook

Decentralizacija Grada Zagreba i veće ovlasti mjesnim samoupravama projekti su koji su već duže vrijeme u najavi, a čiju je realizaciju gradonačelnik najavio prošlog vikenda.

Poznato je kako Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora imaju jako mala prava i ovlasti te je nužno, smatra većina, povećati njihov utjecaj. Na izjavu gradonačelnika Milana Bandića kako se u idućoj godini iz gradskog proračuna namjerava izdvojiti 15 % za rad mjesne samouprave, reagirao je gradski zastupnik Tomislav Stojak.

“Izvršenje u prvih šest mjeseci ove godine je 11 %, od onih 280 milijuna koji su osigurani gradskim proračunom. Pitam se što će biti krajem godine? Hoće li svi oni projekti koji iz godine u godinu prebacuju po tablicama, a imaju osigurana sredstva, pojaviti u 2017. jer se ti projekti neće ostvariti”, zapitao se gradski zastupnik Tomislav Stojak.

Dobar primjer za to su nenatkrivena tržnica u Španskom, neuređen trg Ivana Kukuljevića, ali i Dom zdravlja u Španskom, kojeg se nažalost neće proširiti jer su srezana financijska sredstva.

“Niti 500 m odavde, bazen koji se treba graditi na ovom dijelu gradu koji je upisan u gradski proračun već više od pet godina nije se niti počeo raditi, a kamoli što drugo. Pozivam gradonačelnika i gradsku upravu da se uozbilje i da šest mjeseci prije lokalnih izbora ne pričaju bajke o tome kako žele jaču mjesnu samoupravu Zagrebu, jer da su to željeli, onda bi to napravili u ovom mandatu”, smatra Stojak, prenosi zagrebancija.com.

Gradski zastupnik ujedno traži da se pravila o naknadama za rad gradskih zastupnika ujednače s pravilima rada članova Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

“Mi smo tada uveli da gradski zastupnik svoju naknadu dobije jedino ukoliko je bio na toj sjednici. Nažalost, 4 i pol mjeseca nakon toga nikakve informacije nemam. Imate situaciju da ljudi dobivaju naknadu, a da mjesecima nisu prisutni na sjednicama mjesnih odbora i gradskih četvrti”, kaže Stojak.

Stojak ističe kako se Gradom Zagrebom upravlja upravo onako kako građani ne žele.

“Građani žele racionalno upravljanje, da se njihove želje u mjesnim odborima ostvaruju, a ne da se sredstva iz godine u godinu prebacuju pod obrazloženjem da neki odnosi nisu riješeni”, objašnjava Stojak i dodaje da će se boriti do zadnjeg da interesi i zahtjevi građana kroz vijeća mjesnih odbora,  gradskih četvrti i Gradsku skupštinu budu izvršeni kako je i obećano. 


Komentari