BANDIĆEVA OBEĆANJA JAKUŠEVČANIMA: ‘Spalit ću se na Jakuševcu ako ga za 4 godine ne saniram’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Stanovnici Jakuševca u posljednjih 10-ak godina naslušali su se praznih obećanja.

Jedno su se skupili Jakuševčani i konačno zauzeli za sebe. Tada su se kamioni puni smeća kuhali na 35 stupnjeva, ali na smetlište nisu ušli. Nakon tri dana Zagrepčanima je prijetila zaraza, političari su se prepucavali, a onda su napokon popustile obje strane. Bandić je obećao udovoljiti zahtjevima stanara, a Jakuševćani su pustili kamione na odlagalište.

A evo i svega što im je Bandić obećavao u posljednjih 10-ak godina:

5. lipnja 2008.

“Ako do 2012. ne nađemo rješenje, negdje ćemo morati bacati smeće, a nećemo doživjeti Napulj.”

6. lipanj. 2000.

“Revizija projekta sanacije smetlišta Jakuševec te revizija korištenja 200 milijuna njemačkih maraka kredita Europske banke prioritetni su koraci koje namjeravam poduzeti kako bi se mogao ubrzati dovršetak radova na zagrebačkom odlagalištu.”

2001.

“Javno ću se spaliti na jakuševečkom smetlištu ako ga za četiri godine ne budem uspio sanirati.”

3. travanj. 2003.

“Trenutačno se preslaguje zadnji milijun kubika smeća od ukupno osam. To je smeće naslagano posljednjih nekoliko godina, a “najmlađe” smeće najviše smrdi jer se nije još razgradilo. Ruža vjetrova nosi smrad u sve dijelove grada, pa se moramo strpjeti svi, ne samo Jakuševčani, do konca listopada, kada završava sanacija.”

6. lipanj. 2003.

“Svaka kuna uložena u reciklažna dvorišta i posude vratit će nam se duplo.”

14. rujan. 2003.

“Europa može doći i vidjeti deponij uređen prema njenim standardima. Potrošit ćemo kubik drva za ovaj krijes, ali mi nećemo gorjeti.”

10. svibanj 2005.

“Do 2010. godine otpad će se spaljivati na Jakuševcu koji je uređen u skladu s najvišim europskim dostignućima, a do tada trebamo napraviti spalionicu, odnosno urediti termičku obradu otpada od koje ćemo imati i dodatnu korist – proizvodnju energije.”

1. prosinac 2005.

“Stanovnici tih naselja koji također plaćaju porez i prirez imaju pravo biti ravnopravni građani Zagreba.”

4. lipanj. 2007.

“U ljeto 2001. obećao sam da ćemo se ‘skuriti’ ako ne završimo prvu fazu gradnje, što smo uspješno završili prije rokova uz goleme uštede. To nam je ostala misao vodilja da taj projekt izguramo do kraja. Nećemo stati dok posljednji kamion ne ode iz Jakuševca”.

5. lipanj 2007.

“Pred raspisivanjem smo tendera za međunarodni natječaj za spalionicu. Učinit ćemo sve da izaberemo najmoderniju tehnologiju”, piše  Večernji. 

Bili smo u Jakuševcu

Zagreb.info otišao je do Jakuševca i razgovarao sa stanarima, koji umjesto čistog zraka i pogleda na zelenilo imaju smrad i pogleda na brdo smeća. Većina njih rado bi se odrekla naknade koju primaju, samo kada bi to značilo da ih se više neće trovati i da će odlagalište biti sanirano i zatvoreno.

>>> NA JAKUŠEVCU JE SVE GORE, STANOVNICI SE GUŠE: ‘Smrad se uvukao u kuću, ne možemo van, obolijevamo…’

Nedavno je stigla i vijest da je Upravni sud srušio dozvolu za odlagalište jer ne ispunjava sve zakonske uvjete. Stanovnike to nije pretjerano razveselilo jer kažu, ne nadaju se ničem više i sumnjaju da će ta presuda išta promijeniti.

Jedna Jakuševčanka nam je rekla: “I što sad? Možda će povisiti rentu i mislit će da će onda sve biti u redu. Da ćemo se svi izliječiti”. Ako je vjera u Bandićeva obećanja ikad i postojala, sada je više nema, a čini se da je kod stanovnika Jakuševca potrošio apsolutno sve džokere.

>>> UPRAVNI SUD SRUŠIO DOZVOLU ZA JAKUŠEVEC: Odlagalište ne udovoljava zakonskim uvjetima!

 


Komentari