Bandićeva matematika: Građani će plaćati 28 milijuna zbog ovog propusta

Goran Stanzl/PIXSELL

Milijune kuna morat će plaćati građani zbog pretijesne osnovne škole na Vrbanima.

Svota od 28 milijuna kuna za desetogodišnji zakup dodatnog prostora ići će iz džepa Zagrepčana ukoliko Gradska skupština usvoji prijedlog koji im još jednom šalje gradonačelnik Milan Bandić. S prošle sjednice prijedlog je povučen kako bi se “doradio”. Što konkretno znači ta dorada, nije baš jasno jer je nakon istog, a ponovljenog poziva ponovo došla ponuda istog ponuditelja za isti prostor i istu cijenu.

Podsjetimo, Grad je napravio propust i već dugo za sve zagrebačke mališane s Vrbana u novoj školi nema mjesta. Umjesto da predmete slušaju u učionicama, predavanja se održavaju u zbornici, na podu dvorane ili u ostalim prostorijama škole.

Naime, učenika je 650, a škola je izgrađena za njih 480. Nastava se u jednoj od najmodernijih i najnovijih škola u gradu održava u dvije smjene. Ukoliko se ne nađe prikladno rješenje koje će podrazumijevati najam dodatnih prostorija u blizini škole, djeca će na nastavu ići i u trećoj smjeni.

Pročelnik ureda Ivica Lovrić je pak prije dvije godine, kada je govorio o školama koje će se izgraditi u gradu, najavio da je cilj Gradskog ureda za obrazovanje da u roku od pet godina sve škole rade u samo jednoj smjeni.

Čak 28 milijuna za 10 godina

Sada pak Grad Zagreb traži zakup dodatnog prostora kako bi učenici nižih razreda Osnovne škole Alojzija Stepinca na Vrbanima III mogli pohađati nastavu. Uz kredit od 800.000 kuna mjesečno, koji će morati otplaćivati još sedam godina, iduće bi desetljeće građani Zagreba trebali – jer je netko pogriješio u matematici – plaćati još oko 193.000 kuna mjesečno ili oko 28 milijuna kuna tijekom 10 godina. I to privatnoj tvrtki Zagrebgradnja za prostor površine od 2326,97 metara kvadratnih na adresi Kuzminečka ulica br. 12.

Odluka o najmu dodatnog prostora izazvala je lavinu reakcija te brojne kritike javnosti i gradskih zastupnika, trebala je na prošloj sjednici dobiti zeleno svjetlo Gradske skupštine, ali je Bandić prije početka rasprave na sjednici povukao prijedlog s dnevnog reda “zbog dorade”. Nekoliko tjedana kasnije u ponovljenom pozivu Grad Zagreb opet je tražio zainteresiranog ponuditelja smještajnog kapaciteta površine od 2000 do 2400 metara kvadratnih na vrijeme od 10 godina na području gradske četvrti Trešnjevka – Jug, naselje Vrbani III.

Tvrtka Zagrebgradnja poslala ponudu

Ponuditelj je morao imati energetski certificiran objekt koji treba imati pravomoćnu uporabnu dozvolu, neki drugi odgovarajući akt o uporabljivosti objekta za namjenu školske ustanove ili se mora obvezati da će u roku od šest mjeseci tako urediti prostor koji, između ostalog, treba imati 16 učionica za nastavu i informatičku učionicu, dvije male dvorane sa svlačionicama, osam kabineta te zbornicu i čajnu kuhinju. Da Grad ima sve manje lokacija na kojima bi mogao kupovati zemljišta i projektirati, Bandić se požalio na prošloj sjednici Skupštine, kazavši da se “negdje nema gdje ni čačkalicu baciti”, a prozivke zbog loše matematike u projekcijama oko gradnje škole iz Grada prebacili su na neočekivani baby boom i Državni pedagoški standard.

Na prošlom pozivu objavljenom prošle godine sredinom prosinca ponudu za prostor površine od 2.326,97 metara kvadratnih na adresi Kuzminečka ulica br. 12 poslala je privatna tvrtka Zagrebgradnja s iskazanim iznosom zakupa od 193.441 kunu mjesečno bez PDV-a, uz obavezu da će poslovni prostor objekta koji godinama stoji u roh bau izvedbi urediti u roku od šest mjeseci od dana prihvaćanja obvezujuće ponude za namjenu školske ustanove, piše tportal.

Na ponovljenom pozivu objavljenom sredinom veljače ponavlja se ponuda. Nova sjednica Gradske skupštine, jedna od posljednjih prije lokalnih izbora u svibnju, sazvana je za 21. ožujka.

>>>NEMA MJESTA ZA SVE: Djeca u novoj školi predavanja slušaju u zbornici i na podu dvorane


Komentari