Bandićev šogor u problemima! Duguje gotovo milijun kuna jer je sa suborcem lažirao dokumentaciju pa koristio invalidninu

Foto : Davorin Visnjic/PIXSELL

Šogor pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, 68-godišnji Mile Macan, te njegov “suborac” 57-godišnji Ivan Tomić u ponovljenom suđenju na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu proglašeni su krivima da su u postupku ostvarivanja braniteljskih prava koristili krivotvorenu dokumentaciju, piše Jutarnji list. Na prevaru, domogli su se milijunskih iznosa.

Sudac Marijan Bertalanić, obojici je izrekao godinu dana uvjetnog zatvora, s četverogodišnjim rokom kušnje te im naložio povrat novca. Macan u roku od šest mjeseci od pravosudne presude mora u državni proračun uplatiti 929.170,76 kuna za zateznim kamatama, a Tomić 530.564,25 kune. Ako se usprotive, uvjetna presuda bit će opozvana.

Bez zabilježenih ozljeda

Sudeći prema optužnici, Macan je 2007. godine podnio zahtjev za priznavanje braniteljskog statusa u kojem je neistinito naveo ranjavanje u Stonu, nakon čega mu je priznat status HRVI V. skupine sa 70 posto oštećenja i pravo na osobnu invalidninu od 1109,22 kune mjesečno.

Zatim je preko Ministarstva ishodio u 31.500 eura stambenog kredita za gradnju kuće, od čega je 22.050 eura bio dar države. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) mu je priznao čak i pravo na invalidsku mirovinu od 5347,62 kune, kao i 53.400 kuna vrijedne dionice. Isti put pri ostvarivanju prava imao je i Tomić.

Sudeći prema priloženoj dokumentaciji, Macan je tijekom rata ranjen dva puta i to na gotovo identičan način na istim dijelovima tijela. Stoga je, prema dokumentaciji koju je podastro ne bi li ishodio niz prava koja pripadaju ratnim vojnim invalidima. Prvo je ranjen od eksplozije granate 1991. godine, u Stonu, kao pripadnik IX. bojne HOS-a.

Tri godine poslije, 1994. godine, Macan je kao pripadnik 40. Domobranske bojne ranjen i u Rotimlji kada je od detonacije topovske granate zadobio ozljede glave, kralježnice i oštećenje sluha.

U Oružanim snagama RH, iza Macan i Tomića točno je 107 dana borbenog sektora, a prema izdanom uvjerenju ministarstva obrane BiH, Macan je bio pripadnik HVO-a. Ozljede od ranjavanja sanirane su na hitnom kirurškom prijemu Klinike za kirurgiju KB-a Split. Nakon drugog ranjavanja za Macana su se pobrinuli u KB-u Mostar. Za tužiteljstvo nijedan dokument nije dostojan jer na sporne datume u knjizi protokola obiju bolnica nigdje nema imena Macana i Tomića.

Komentari