Na Bandićev Proračun upućeno čak 44 amandmana, a evo što pojedine stranke traže

FOTO: Dražen Komar

Gradski zastupnici ne slažu se s Proračunom i gdje ga treba rezati, stoga su upili svoje amandmane, čak 44 njih

U četvrtak 21. prosinca u Gradskoj skupštini slijedi drugo čitanje Proračuna Grada Zagreba, teškog preko 7,5 milijardi kuna, s proračunskim korisnicima preko 9,3 milijarde kuna.

Kako tvrde iz Grada, riječ je o stabilizacijskom Proračunu pa su određene uštede bile imperativ. No, neki gradski zastupnici ne slažu se s rezovima pa su na gradski proračun uputili čak 44 amandmana.

Zahtjevi HDZ-a

HDZ je i prethodni Proračun uvjetovao amandmanima, koji su tijekom godine ostvarili nezavidnu realizaciju. Kazimir Ilijaš, HDZ-ov zastupnik podnio je sedam amandmana. Prvi, odnosno amandman svih amandmana su imovinsko-pravni odnosi u produžetku Branimirove- kako bi se konačno moglo pristupiti gradnji produžetka Branimirove i tako rasteretilo promet, kao jedan od ključnih problema grada Zagreba.

Tražit će HDZ ove godine i gradnju dva vrtića u Novom Zagrebu- zapad, u Svetoj Klari i Brezovici. Kao i prethodne godine tražit će rekonstrukciju Doma zdravlja u Španskom, povećanje sredstva u javnim potrebama u sportu Grada Zagreba. Tražit će se i određeni iznos za Hrvatsko katoličko sveučilište kako bi se opremilo. Dubravka Brezak Stamač amandmanom će tražiti da se osigura novac za projektu dokumentaciju za izgradnju čuvaonice muzejske građe. Sveukupno, HDZ-ovi amandmani koštat će Milana Bandića 98 milijuna kuna, a Andrija Mikulić ističe kako su njihovi amandmani realni.


FOTO: Zagreb je NAŠ / Facebook
FOTO: Zagreb je NAŠ / Facebook

Lijevi blok neće podržati amandman?

Lijevi blok gradskih zastupnika, Zagreb je naš, Radnička fronta i Nova ljevica uputili su na gradski proračun 10 amandmana kojima traže da Grad obustavi, odnosno smanji davanja privatnim vrtićima i školama, te da se taj novac preusmjeri na javne škole i vrtiće.

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) ustvrdio je u utorak da prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2018. koji će se naći na dnevnom redu skupštinske sjednice u četvrtak “nema prolaznu ocjenu” i najavio da ga neće podržati.

“Ocjena Kluba zastupnika lijevog bloka je da proračun Grada Zagreba za 2018. nema prolaznu ocjenu. Prije svega je nerazvojni iz perspektive da nema predviđene gradnje nekih bitnih novih objekata osim rotora i sljemenske žičare, a i za njih ne vjerujemo da će se realizirati s obzirom na iskustva koja imamo iz prethodnih godina”, istaknuo je Tomašević na konferenciji za novinare. Rekao je da se prema prijedlogu proračuna za 2018. zapravo ništa bitno novo u Zagrebu ne gradi.

Ocijenio je i da je proračun Grada Zagreba za sljedeću godinu nedovoljno transparentan. “On ne ide do četvrte razine, imamo stavke od preko 100 milijuna kuna za koje se uopće ne vidi za što će se trošiti. S druge strane, nedovoljno je participativan, nije bilo nikakvih mogućnosti da građani suodlučuju o prioritetima barem u nekom segmentu proračuna kao što je to praksa u nekim drugim europskim, pa čak i hrvatskim gradovima, poput Siska u zadnje vrijeme”, rekao je Tomašević.

Petek uputio šest amandmana

Da se Dinamu ne treba davati proračunski novac, slaže se i Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska, koji je na gradski proračun uložio šest amandmana. Petek također traži da se i subvencija karata ZET-a umirovljenicima ne ukida ili ne smanjuje, jer je isti iznos smanjen s preko 80 milijuna kuna na 37 milijuna kuna. Petek se koncentrirao i na žene, žrtve nasilja, te traži veća izdvajanja za njihovu zaštitu, kao i dostatna sredstva za promicanje ljudskih prava, ravnopravnosti spolova te međunarodne suradnje.

Najplodniji amandmani oni SDP-a

SDP je u amandmanima najplodniji pa će Matej Mišić uputiti sedam amandmana koji se odnose većinom na mlade- Savjet mladih, udruge mladih, izviđačke udruge, Zagrebačke mažoretkinje, povećanje naknada za novorođenčad, opremanje predškolskih ustanova te povećanje sredstava za sufinanciranje prehrane u osnovnim školama.

Vesna Nađ u svoja četiri amandmana traži povećanje sredstava Zelenom telefonu, traži da se ne smanjuju naknade i dodatci na mirovinu i ostale pomoći. I Nađ u svojim amandmanima traži da se ne ukida subvencija ZET-a te da se ne smanjuju sredstva za rehabilitaciju hrvatskih branitelja.

Neovisni za rješenje komunalnog otpada

Neovisni za Hrvatsku, ovoga će puta amandmanima se osvrnuti na komunalne teme, pa tako traže da se obrati pozornost na dodatna ulaganja u rekonstrukciju vodoopskrbnih cjevovoda, gradnju istočnog Jarunskog mosta, te za pametna rješenja u prometu, odnosno implementaciju automatskog upravljanja prometom.

GLAS za skrb o životinjama

GLAS je uputio jedan amandman koji se odnosi na besplatan prijevoz socijalnih kategorija u kojemu traže da se osiguraju sredstva i za sljedeću godinu, jer je s 82 milijuna iznos spušten na 37 i pol milijuna. GLAS-ova Sonja Konig je uputila amandman za tekuće donacije za udruge mladih koji su također smanjeni za 500 tisuća kuna, te traži da se za isti iznos to podigne. I GLAS-ov Stanko Kordić uputio je amandman. Za 2018. godinu udrugama koje se skrbe o životinjama iznosi su prepolovljeni, pa sada iznose 200 000 tisuća kuna (prošle godine 430 000 kuna), dok je udrugama koje se bave lovstvom iznos smanjen za 70 tisuća kuna te sada iznosi 480.000 kuna (prošle godine 550 000 kuna). Kordić zbog činjenice da svaka zajednica treba staviti brigu o životinjama iznad potrebe za ubijanjem, traži uravnoteženje tih sredstava.

I Bandićev koalicijski partner iz Zelenih, Nenad Matić, tražio je povećanje izdvajanja za uređivanje i održavanje Park šume Maksimir te Plan gospodarenja otpadom, no to je ugrađeno u Proračun u njegovu izvornu obliku, jer je sam Matić u poziciji, dok je na opoziciji da predlaže amandmane.

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar

HNS pozvao zastupnike i klubove da ne podrže proračun

HNS ne želi podnositi amandmane, jer smatraju da se Proračun ionako neće ostvariti.

“Gdje je Zagreb u tom proračunu? Gdje su Zagrepčani u njemu? Kako će se i na koji način predloženim proračunom od 7,5 milijardi kuna poboljšati njihov život u gradu? Kakvu dodatnu kvalitetu života će dobiti? Hoće li se naš otpad i nadalje samo voziti i istovarivati na Jakuševcu? Zašto se baš sada iz sastava Holdinga izdvajaju ZET i Velesajam? Pod izlikom kvalitetnijeg poslovanja, bolje usluge, nižih cijena i zadržavanja radnih mjesta? Ili je to prvi korak do njihove moguće prodaje? Hoće li zagrepčani i nadalje plaćati subvencije za ZET od 500 do 700 milijuna kuna i kako će se izdvajanje odraziti na kvalitetu i konačnu cijenu usluge prijevoza za građane? Tisuću pitanja, a nijedan konkretan odgovor”, kazao je gradski zastupnik, predsjednik GO HNS – a, Tomislav Stojak.

Prijenos sjednice Gradske skupštine pratite u programu Jabuke TV u četvrtak od 10 sati ujutro.

Komentari