‘Bandićev metro’ bio bi dug dva kilometra, a poznato je i koliko bi trajala gradnja jednog takvog mega-projekta

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Promet Ilicom ne teče već više od dva mjeseca je tramvaji ne voze zbog potresa. Ne zna se ni kad će krenuti jer bi njihove vibracije mogle dovesti do urušavanja zgrada, pa su se sve češće pojavljivale ideje da u strogom centru bude pješačka zona, piše RTL.

Ali onda se gradonačelnik Milan Bandić prošlog tjedna sjetio ideje stare 50 godina – gradnje metroa.

Tada je napravljena prva studija, a posljednja velika 2006. kada je zamišljen zagrebački metro koji nikad nije ugledao svjetlo dana. Stručnjaci koji su sudjelovali u izradi danas o tome ne žele govoriti uvjereni da se projekt spominje samo u svrhu nadolazećih izbora.

”Novi projekt na koji nas je podsjetio potres, roniti na Kačićevoj izroniti na Draškovićevoj, eto to je ono za čim žalim”, rekao je Bandić na obilježavanju 20. godišnjice svoje vladavine.

Putovanje zagrebačkim podzemljem bilo bi na relaciji od Britanskog trga do gotovo dva km udaljene Draškovićeve ulice. Prošlog tjedna održan je prvi sastanak predstavnika Grada i struke. Na njemu su sudjelovali i prometni stručnjaci koji otkrivaju detalje.

”Onda bi se maknuo tramvaj s trga i s Ilice koja bi bila samo za pješake i bicikliste. Kompletan prostor bi bio za terase kafića, za nekakve druge sadržaje i biciklističke staze. Znači, taj kompletan prostor gdje imamo sad tramvaj bi bio za to, a tramvaj pod zemljom”, rekao je Marko Šoštarić, prodekan Prometnog fakulteta.

Dekan Građevinskog fakulteta objašnjava da se zapravo radi o podzemnom tramvaju, odnosno spuštanju tračnica.

”Na jednom dijelu grada Zagreba spuštanje tramvaja na razinu -1, -2, ovisno od uvjeta ovisno o podzemnim potoku i infrastrukturi. To su razine od -10, -20 metara gdje bi se takva trasa izgradila”, kazao je Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta.

Iako je Zagreb trusno područje stručnjaci kažu da to neće biti problem jer je tehnologija napredovala. Ali neće ići ni brzo ni lako.

”To zna trajati i 15 do 20 godina od ideje do prve linije koja bi se pustila. Ovo je prva linija koja bi išla nešto brže i efikasnije, ali ako govorimo o nekom cjelovitom metro sustavu to traje znatno duže”, objašnjava Lakušić.

”Takvi sustavi su skupi, ali daju određene efekte, može se prevesti jako puno putnika, mogu ići svakih 90 sekundi, prvo treba izračunati koliko bi se tu putnika vozilo”, izjavio je Šoštarić.

Podzemni tramvaj je možda predizborno obećanje, a možda ozbiljan plan koji će Zagrepčane po centru grada provozati podzemljem za puno kraće vrijeme.


Komentari