Bandićev klub bojkotira Vladu u Saboru? Neće glasati za prijedloge dok se nastavnicima ne podignu plaće

Marko Todorov / CROPIX

Milan Bandić i zastupnici njegova kluba u Saboru neće dići ruku ni za jedan prijedlog Vlade dok se prihvati zahtjev sindikata i ne poveća koeficijente za 6,11 posto učiteljima i nastavnicima, piše N1.

Bandić je rekao da njegovi zastupnici neće dići ruku ni za jedan prijedlog Vlade i vladajuće koalicije dok prosvjetari ne dobiju povećanje koeficijenata od šest posto.

Podsjetimo, Nakon što je propao pokušaj mirenja Vlade i sindikata, prošloga četvrtka počeo je štrajk u svim školama u Hrvatskoj, a nastavljen je u petak – po cirkularnom principu.

U petak su štrajkale osnovne i srednje škole u Splitsko-dalmatinskoj, Varaždinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji. Prema podacima sindikata u štajku je bilo 88,17 posto zaposlenih u srednjim školama i 89,65 posto zaposlenih u osnovnim školama.

Štrajk kojim se traži povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto u ponedjeljak se nastavlja u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarskoj županiji, najavili su sindikalni čelnici.

Sindikati su jučer poslali otvoreno pismo Vladi, u kojemu Plenkoviću poručuju da ga njegovi savjetnici nisu ispravno informirali o razlozima štrajka.

Iz Vlade su im promptno odgovorili. U odgovoru stoji da je ova Vlada otvorena za dijalog s predstavnicima svih sindikata. Ističe i da nitko u Vladi, osobito premijer, nije krivo informiran te da su brojke lako utvrdive.

I Veliko vijeće Sindikata znanosti donijelo je odluku o ulasku u štrajk. Razlozi su identični onima koje ističu prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama. Tražit će ujednačavanje plaća u sektoru znanosti i visokog obrazovanja, prije svega nenastavnog osoblja.


Komentari