BANDIĆEV BOŽIĆNI POKLON: 7,5 milijuna za vatrogasce, dobili su vatrogasno vozilo za spašavanje s visine od 42 metra

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL/Ilustracija

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba u ponedjeljak je od zagrebačke gradske uprave dobila vatrogasno vozilo za spašavanje s visina od 42 metra – automobilsku vatrogasnu ljestvu nove generacije.

Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Grada Zagreba novo vozilo je, u njihovom sjedištu u Savskoj ulici, predao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Temeljna svrha vatrogasnih auto ljestvi je spašavanje osoba od opasnih situacija na visini, za gašenje požara na visini i za tehničke intervencije, istaknuo je.

Vozilo je nabavljeno sredstvima Grada Zagreba te je ukupno plaćeno 7,5 milijuna kuna zajedno sa dodatnom opremom za spašavanje.

Zapovjednik JVP-a Grada Zagreba Siniša Jembrih rekao je da je visina spašavanja s tim vozilom 42 metra. “Vozilo je specifično po tome što ima nisku visinu za vožnju i jedno je od najmodernijih vozila u Hrvatskoj”, dodao je.

Napominje da to vozilo ne može dosegnuti visine iznad 42 metra, što znači da ne može doći do svake zgrade u Zagrebu, no, ističe, ne postoji grad u svijetu koje ima vozilo koje može dosegnuti sve visine zgrada.

Jembrih je rekao i da je London do prije godinu dana imao 11 vozila za visine od 32 metra, a tek prije godinu dana su kupili par vozila za visine od 42 metra i visine od 55 metara.

Zapovjednik JVP-a Grada Zagreba napominje da je ovo osmo vozilo za spašavanje s visina koje ima zagrebački JVP. Imaju još dva stara vozila za spašavanje s visina od 42 metra, jedno vozilo za spašavanje s visina od 37 metara, a ostala vozila su za spašavanje s visina od 32 metra.

Jembrih kaže kako je specifičnost takvih vozila ‘zadnji zglob’ koji se u potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, pokazao jako dobrim. Tada su, naime, vatrogasci odradili oko 5500 intervencija, uklonili su 4500 dimnjaka i 1300 dijelova dimnjaka.

Zahvalio je gradonačelniku Bandiću i Gradskoj skupštini koji imaju smisla za sigurnost građana Zagreba te se plaća taj nadstandard vatrogascima da mogu bolje i sigurnije raditi.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković poručio je da je ovo vatrogasno vozilo za spašavanje s visina od 42 metra još jedan napredak i doprinos sigurnosti građana Zagreba ali i Hrvatske.

Istaknuo je da će to vozilo omogućiti još bolji i sigurniji pristup svim zgradama u slučaju požara i evakuacije ili spašavanja građana.

Gradonačelnik Bandić poručio je da je to vozilo koje je nabavio Grad Zagreb, jedinstveno u Hrvatskoj i prioritet zbog situacije i vremena u kojima živimo.


Komentari