BANDIĆ ZA VIKEND PREŽIVIO JOŠ JEDAN UDAR TROMBA: Hoće li sada početi slušati liječnike?

FOTO: Ivan Klindić

Milan Bandić tijekom vikenda imao je još jedan udar tromba koji je krenuo u veliku venu prema plućima. Kada je ponovno početo teško disati ostavši bez daha, shvatio je da savjeti liječnika nisu šala i zbog toga ih je poslušao, prvenstveno predstojnika Klinike za plućne bolesti akademika Miroslava Samaržiju i odustao od toliko željenog otvaranja spomenika Franji Tuđmanu,prenosi Večernji.

Zagrebački gradonačelnik dobro se oporavlja, na antikoagulantnoj terapiji je i dalje, a njome mu se razrjeđuje krv i nastoji spriječiti da novi tromb krene. Na bolničkom liječenju trebao bi ostati najmanje tjedan dana jer postoji opasnost i od upale pluća. Po izlasku će morati nositi elastičnu čarapu i neće smjeti dugo sjediti. Otkako je Bandić na liječenju, neku sumnjaju da on uopćen nije bolestan nego je sve to velika predstava oko izglasavanja zagrebačkog proračuna u četvrtak. No, samo odabrani imaju pristup njegovoj povijesti bolesti.

Mirando Mrsić progovorio je o odgovornosti gradonačelnika.

“Kada obnašate izvršnu vlast, odgovorni ste i prema građanima i zato oni trebaju znati kakvo je vaše zdravstveno stanje. Nema potrebe skrivati dijagnozu dužnosnika, već treba vrlo jasno reći o čemu je riječ, a ovisno o dijagnozi i procjeni, za neke slučajeve moguće je reći i koliko će dužnosnik izbivati. I sam sam tako postupio”, podsjeća Mirando Mrsić.

No, svaki političar za sebe donosi odluku hoće li ili neće podijeli s javnosti detalje oko svoje bolesti. Politolog Ivan Rimac smatra da Bandić zasad dobro kontrolira situaciju u kojoj se našao, ali i upozorava da uvijek postoji granica kada se postavlja pitanje je li osoba koja obnaša javnu dužnost za tu dužnost doista sposobna.

“Dužnosnik odgovara građanima za svoju funkciju. Oni mu daju plaću, a ako nije u stanju obavljati poslove koji su mu povjereni, logično je da se postave i takva pitanja – upozorava Rimac. Ističe, međutim, da je u Bandićevu slučaju stvar zasad pod kontrolom, jer poslove gradonačelnika mogu obavljati i njegovi suradnici, od zamjenika do drugih u Gradskoj upravi”, kaže Rimac.

 


Komentari