Bandić uveo nove mjere u javnom prijevoz: Dezinficirati će se i nulta zona grada

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić održao je ispred ZET-a konferenciju za novinare povodom situacije u Zagrebu glede epidemije koronavirusa.

Naglašeno da je za presicu dobiveno dopuštenje Stožera i da se ne krše nikakva pravila.

“Evo nas ovdje u javnom prijevozniku koji funkcionira 24 sata dnevno. Da bi to mogli činiti i dalje, a poštujući naputke Stožera, želim zahvaliti vrijednim i hrabrim djelatnicima svih trgovačkih društava, prije svega ZET-u”, rekao je na početku gradonačelnik Bandić.

“Od ponedjeljka 23. ožujka će se bitno reducirati broj tramvaja i autobusa u javnom prijevozu. Na svim terminalima bit će osiguran dovoljan broj dezinsekcijskih sredstava, a vozila zeta će se dezinficirati tri put dnevno. Preporuka je građanima da više koriste elektronske kartice jer su vozači fizički odvojeni od putnika radi njihove sigurnosti. Također, u tramvajima i autobusima otvarati će se sva vrata kako bi se vozila prozračivala”, istaknuo je gradonačelnik.

“Drago mi je da je u tijeku glasovanje u Saboru. Oni kojima je rad zabranjen, prijedlog je vlade minimalne plaće, a prijedlog naše Stranke solidarnosti i rada je da se osiguraju prosječne plaće. Mi ćemo glasati danas za ovaj prijedlog Vlade, no nećemo odustati od našeg”, tvrdi Bandić.

Očekuje se da će u nekoliko par dana biti u potpunosti ispunjen prostor u kojem će biti karantena. “Mi smo prvi omogućili osobama koje trebaju psihološku pomoć da se jave na brojeve telefona. Naši psihijatri rade od 8 do 22 sati”, rečeno je na presici.

Nulta zona grada će se dezinficirati od prekosutra, odnosno u subotu koristeći se sredstvima koje struka preporuči kako be bi dodatno širili zarazu. “Mi ćemo dezinficirati dijelove grada gdje je veći broj ljudi, preporuka je da se ljudi što manje zadržavaju u otvorenom prostoru. Od prekosutra, u subotu, počet ćemo dezinfekciju grada”, dodao je Bandić

Na upit hoće li Grad zatvarat gradske parkove Bandić je rekao kako je šetnja preporučljiva kao i boravak na otvorenom. “Vi mlađi koji ne možete izdržati poljubite se, no malo manje nego inače. I ja ću svoju suprugu poljubiti pa makar morao platiti kaznu. Svakako šalim se, ali šećite što više na otvorenom”, dodao je.

Nakon konferencije demonstriran je način na koji će se dezinficirati tramvaji.


Komentari