Bandić u velikim problemima: Glave bi ga mogao stajati najkontroverzniji zagrebački poduzetnik

Ivan Klindić

Političko zaleđe  jednog od najkontroverznijih zagrebačkih poduzetnika Petra Pripuza nikada nije bila tajna. Naime, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nikada nije krio iskreno prijateljstvo s Pripuzom, a njihova veza odjeknula je u javnosti prilikom uhićenja u listopadu 2014. godine.

Podsjetimo, Petar Pripuz uhićen je tada zajedno s Bandićem u aferi koja je nanizala svu silu koruptivnih i kaznenih djela. Uskok tereti Bandića da je pogodovao Pripuzovom Ciosu te da se trgovalo utjecajem pri zapošljavanju nekih Bandiću bliskih  osoba u Holdingu i u Gradskom poglavarstvu.

Spomenimo u ovom kontekstu kako je Bandić pritom prijavljen zbog pokušaja mita u zamjenu za iskaz na sudu od strane poznate neurologinje Vide Demarin, dok je Pripuz platio 7,7 milijuna kuna jamčevine za uvjetnu slobodu.

Inače, oni koji znaju Pripuza, tvrde kako on ne voli kada ga se naziva kraljem otpada jer je tek član NO u tvrtki. Međutim, riječ je o čovjeku koji je prije šest godina imao bilancu da je preko šest firmi koje su povezane s njime u pet godina od 2006. imao prihod od 544 milijuna eura. Najveći izvor prihoda Pripuzu je Cios, a baš zbog neobične Bandićeve naklonosti prema ovoj tvrtki prozivan je gradonačelnik u javnosti.

U sklopu grupacije Cios nalazili su se Centar za reciklažu Unija Zama, Cial, Cios Cargo, Felis Produkti, Depos i mnogi drugi, a Pripuz je značajan i kao čovjek zbog kojega se u nezahvalnoj situaciji tijekom Uskokove akcije našao i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović. Surađivao je Pripuz i s Fondom za zaštitu okoliša koji je, kao središnje mjesto za organizaciju gospodarenja otpadom, dao svega dvije koncesije za upravljanje automobilskim olupinama – Odlagalištu sirovina i Cezar. Za te olupine Fond je isplatio 65 milijuna kuna premda je sam Fond u to doba bio na gubitku od 17 milijuna kuna.

Više nisu tako bliski?

Što se doista događa u pozadini cijele ove priče teško da će javnost u potpunosti doznati, ali prema svemu sudeći suradnja Bandića i Pripuza sve je slabija, dok su sve glasnija šuškanja da zagrebački gradonačelnik odbrojava posljednje dane na čelu Zagreba

Naime,u kuolarima se može čuti kako Petar Pripuz želi srušiti Bandića jer se njegov donedavni prijatelj “oteo kontroli”. Osim što Bandića više ne brine Pripuz i njegovi poslovi s otpadom, dok ga oporba, ali i građani po tom pitanju sve više pritišću, sasvim je izgledno da gradonačelnik više ne vlada metropolom.

Kontroverznom poduzetniku ovakav se rasplet događaja zasigurno ne sviđa, a vrijedi i podsjetiti kako je u srpnju bio privođen. Baš u trenutku kada je policija zakucala na njegova vrata, Pripuz se nalazio u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh gdje je navodno bio hospitaliziran. Sasvim slučajno, istog mjeseca Globus izbacuje naslovnicu o obitelji Pripuz uz tvrdnju kako Uskoku nije problem Pripuz, nego Bandić.

Teško se ne upitati stoji li iza rušenja Milana Bandića Pripuzova želja da sam sebe izbavi od afera i grijeha kojima ga se tereti ili pak, Bandić ne zna kako gospodariti otpadom?

Kako bilo, čini se da grad Zagreb čekaju prijevremeni izbori….


Komentari