Bandić u akciji: Vratio bistu Ive Lole Ribara, Zagreb u iščekivanju 7 sekretara SKOJ – a

Marko Prpic/PIXSELL

Gradonačelnik Milan Bandić danas je vratio bistu Ive Lole Ribara, a najavljuje i povratak sedam sekretara SKOJ-a.

Otvaranju 44. Ambiente u Zagrebu, kao i prethodnih godina nazočio je gradonačelnik Milan Bandić.

Iako je ovdje riječ o manifestaciji na kojoj će u izlaganju drvenog namještaja kroz šest paviljona izlagati 23 zemlje, tiskovna konferencija organizirana u čast tom događaju gradonačelniku je poslužila za vraćanje povjerenja svih onih koje je razočarao preimenovanjem Trga maršala Tita. Tako se, umjesto o kvaliteti hrvatskih proizvođača namještaja, raspričao o povratku biste Ive Lole Ribara:

“Ujutro ćemo najprije ispratiti naše sportaše u Vukovar s Trga HOS-a na Kustošiji, a nakon toga ne otkrivamo, nego vraćamo bistu Ive Lole Ribara kojem je neki neodgovoran čovjek otkinuo glavu. Dakle, samo ga vraćamo gdje je bio. I još ću vam nešto reći… Istinski, najveći heroji Drugog antifašističkog rata u kojem je Hrvatska prednjačila od svih država bivše zemlje, od 11 korpusa, 5 ih je bilo iz Hrvatske. Među njima je bio Ivo Lola Ribar. I zato onaj koji priča o genocidnosti hrvatskog naroda je zlonamjeran ili ne zna što govori. Kada budete raspoloženi, ispričat ću vam i kako je Ivo Lola Ribar ubijen jer nešto sam ja iz povijesti i naučio. Sramotno je da je njegov spomenik netko trgao. Svi spomenici, svih sustava trebaju stajati tamo gdje su i bili. I ne samo to. U Zagreb ću vratiti svih sedam sekretara SKOJ-a. Istinski heroji, najveći heroji su poginuli. Oni su uvijek govorili „za mnom”, a ne „naprijed”. Nemojte to zaboraviti. A sedam sekretara SKOJ-a nisu krivi za devijacije i stvari koje je Tito radio nakon Drugog svjetskog rata. Ne možemo te heroje izbrisati spužvom. Naši dečki iz Domovinskog rata isti su heroji, isti karakteri kao u Drugom svjetskom ratu. Nema razlike. Ista meta, isto odstojanje – kazao je Bandić.


Svi koji su nazočili tiskovnoj konferenciji, mogli su primijetiti gradonačelnikovu srčanost prilikom govora, što i nije sasvim nejasno obzirom da je Milan Bandić neskriveni pristaša bivšeg režima kao i Josipa Broza Tita čije je ime maknuo s ploče na trgu, a sve s ciljem koalicije s Hasanbegovićem i Esih koji su ga tako održali na vlasti.

 Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

“Neka svaka civilizirana zemlja izvuče pouke iz svoje bližnje i daljnje povijesti, u suprotnom je mora ponovno proživjeti. Ja to ne bih proživljavao. Ponovno vraćamo Ivu Lolu Ribara na mjesto koje je. Ponovit ću, najveći, istinski heroji u svakom ratu leže ispod zemlje, Ivo Lola Ribar jedan je od najvećih heroja Drugog svjetskog hrvatskog antifašističkog rata, bez kojeg Hrvatsku danas ne bi mogli imati.

Hrvatski branitelji i prvi predsjednik Tuđman ne bi se imali na što pozvati, ni za ZAVNOH ni za Ustav iz 1974. godine, i to je notorna istina. Ivo Lola Ribar, francuski đak, antifašist, intelektualac, narodni heroj, jedan od najbližih suradnika Josipa Broza Tita. Njegova smrt u Glamoču gdje je pogođen granatom, neka za to povjesničari utvrde istinu. Vijeće koje je formirao premijer imat će i tu svoju ulogu”, kazao je Bandić na otkrivanju biste.

Nije nepoznato da su članovi stranke Neovisni za Hrvatsku sve do nedavno bili isključivo protiv vraćanja biste Ive Lole Ribara i to zato što taj prijedlog ne spada u 17 točaka ugovora koji ih veže:

“Mi ćemo biti apsolutno protiv toga. Mi smo s gospodinom Bandićem, njegovom strankom i HDZ-om vezani vrlo preciznim sporazumom koji predviđa točno određene točke. Ovo nije točka koja je bila prethodno ugovorena ili ranije spomenuta. Dakle, nemamo apsolutno nikakvih obveza u tom pogledu. S obzirom na to da se to kosi s našim programom, sasvim je sigurno da ćemo biti protiv toga”, izjavio je Tomislav Jonjić prije mjesec dana.

Unatoč protivljenju Neovisnih za Hrvatsku, Bandić je ponosno “vratio glavu koja je otkinuta”, a Zagreb je sada u iščekivanju sedmorice sekretara SKOJ – a. Ipak su biste ono što je metropoli u ovom trenutku neophodno, naravno, uz uz zastave i fontane.

 

 

Komentari