Povjerenstvo za sukob interesa vodi dva postupka protiv Bandića, a on ih tuži za 386.000 kuna

Foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa moglo bi biti u sukobu interesa.

Naime, protiv Milana Bandića vode dva postupka: o brojnim putovanjima u Rim i zbog zakupa poslovnog prostora za Mjesni odbor Havidići (objedinjena u jedan), dok istodobno Grad Zagreb, koji predstavlja gradonačelnik Bandić, Povjerenstvu prijeti ovrhom i tuži ih jer Gradskom stambeno komunalnom gospodarstvu duguje 386.061,73 kune (bez kamata) zaključno s 5. svibnja ove godine, piše Večernji.

GSKG tvrdi da se Povjerenstvo bespravno koristi poslovnim prostorom u Mutimirovoj 5.

Ovaj spor na vidjelo je izašao tek prije sedam dana kada su Saboru podnijeli izvještaj o radu za 2017. u kojem Povjerenstvo navodi da im je Grad Zagreb 2. siječnja 2017. ispostavio ukupno 37 računa za plaćanje mjesečne naknade po osnovi korištenja poslovnog prostora u Mutimirovoj 5, i to od siječnja 2014. do siječnja 2017. Od tada Grad svaki mjesec Povjerenstvu ispostavlja novi račun s iznosom od 7200 kuna.

Račune je Grad Zagreb ispostavio bez ikakvog popratnog dopisa, obrazloženja ili dokumentacije iz koje bi proizlazila aktivna legitimacija Grada za ispostavljanje računa, a u početku nije bilo moguće ni utvrditi po kojoj pravnoj osnovi je utvrđen iznos koji svakog mjeseca Grad Zagreb potražuje od Povjerenstva. Tek naknadno, u očitovanju Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva od 23. kolovoza 2017. na prigovor Povjerenstva na Opomenu pred ovrhu za dugovanje po tim računima, navedeno je da je Povjerenstvu kao korisniku prostora utvrđena naknada u visini zakupnine za obavljanje uredske djelatnosti , stoji u izvješću Povjerenstva.

Povjerenstvo uputilo prigovor Gradu

Povjerenstvo navodi da su odlukom tadašnje Agencije za upravljanje državnom imovinom od 19. travnja 2012. i ugovorom o dodjeli nekretnine (2. svibnja 2012.) prostor u Mutimirovoj 5 dobili na korištenje bez naknade kao svoj radni prostor od 334,36 kvadrata. Zato je Povjerenstvo uputilo prigovor Gradu Zagrebu, resornom gradskom uredu te obavijestilo Ministarstvo državne imovine da se protiv njih vodi spor iako imaju odluku o besplatnom korištenju prostora (plaćaju režije).

Međutim, Grad Zagreb tvrdi da je prostor u Mutimirovoj u vlasništvu Grada, a da ga je Državna komisija za kontrolu javne nabave, kojoj su ga bili dodijelili u ožujku 2005. na privremeno korištenje, umjesto Gradu Zagrebu u svibnju 2010. godine vratila Agenciji za upravljanje državnom imovinom.

“Za sve prostore u Mutimirovoj u tijeku je postupak utvrđivanja prava vlasništva po zahtjevu Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu tijekom jugoslavenske komunističke vladavine, i dok se ne utvrdi stvarni vlasnik, isključivo je Grad Zagreb, na temelju članka 41. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, ovlašten upravljati tim poslovnim prostorima”,  odgovorili su iz Grada Zagreba za Večernji.


Komentari