Bandić traži uvođenje poreza na nekretnine, evo što mu poručuju iz Vlade

Milan Bandić u srijedu je sazvao konferenciju za medije kako bi Vladi poručio da prijedlog porezne reforme nije pravedan. Bandić je također zatražio da se uvede porez na nekretnine.

Zagrebački gradonačelnik objavio je da njegova stranka neće podržati prijedlog poreznog rasterećenja zbog kojega bi njegov grad od iduće godine, po Bandićevoj računici, mogao ostati bez 150 milijuna kuna prihoda. Mjere koje je Ministarstvo financija pustilo u savjetovanje o prethodnoj procjeni učinaka Bandić je nazvao “domobranskima” i zatražio da se umjesto poreznog rasterećenja na teret lokalne samouprave uvede porez na nekretnine.

Milanu Bandiću odgovorili su iz Vlade.

“Nema tu nikakve dramaturgije. Bandić je rekao svoje, sada još traje procedura prethodne procjene učinaka, javnu raspravu o poreznim zakonima otvorit ćemo 16. kolovoza i trajat će tri tjedna, a zakoni će tek tada na Vladu. U ta tri tjedna svatko će moći iznijeti svoje primjedbe, sve ćemo ih sagledati pa ćemo vidjeti što ćemo i kako učiniti”, kazao je za Večernji list izvor iz Banskih dvora.

Što se tiče samog zahtjeva da se uvede porez na nekretnine, kaže kako Bandić nije jedini gradonačelnik koji razmišlja u tom smjeru, ali i podsjeća kako se prošle godine, kada je Vlada izišla s prijedlogom da se komunalna naknada i porez na kuće za odmor objedine u porezu na nekretnine “digla teška haranga”, iako se, ističe izvor, nije radilo o vrijednosnom porezu.

Nešto oštrija reakcija na Bandićev istup mogla se čuti u HNS-u, u kojem tumače kako Bandić pokušava privući pozornost u “sezoni kiselih krastavaca”, iako zna da je uvođenje poreza na nekretnine u ovom trenutku nemoguće. U toj stranci podsjećaju da je Vlada u ovogodišnjem nacionalnom planu reformi, odgovarajući na preporuke Europske komisije da se uvede vrijednosni porez na nekretnine navela kako se radi na ažuriranju podataka o nekretninama, zbog čega se očekuje rast prihoda od oporezivanja nekretnina. Planira se novi sustav procjenjivanja vrijednosti nekretnina, koji bi omogućio masovnu procjenu, a bez toga se, kažu u HNS-u, ne može ni pomišljati na uvođenje poreza na nekretnine, jer ga je nemoguće provesti.

“Ako Bandić misli da to može, neka pokuša pokazati kako bi to izgledalo u Zagrebu”, poručuju iz HNS-a.

Ipak, porez na nekretnine jedini je dovoljno izdašan da bi se uopće pomišljalo na znatnije daljnje rasterećenje rada ili potrošnje. No, u Vladi su ljutiti na Bandićeve prozivke da mjere daljnjeg poreznog rasterećenja pokazuju “domobranski mentalitet” i da Vlada nema hrabrosti za dublje promjene.

“Nismo ni govorili o novoj poreznoj reformi, to je krivo interpretirano. Riječ je o nastavku poreznog rasterećenja, u kojem smo krenuli rezati onoliko koliko se prostora otvorilo”, komentira izvor iz Vlade. U Banskim dvorima uvjereni su da su mjere koje namjeravaju provesti itekako efikasne, posebno kada je riječ o uvođenju međustope na meso, ribu, voće i povrće.


Komentari