Bandić traži tvrtku koja će se brinuti o zastavama: Spreman im je platiti pola milijuna kuna

Marko Prpic/PIXSELL

Većina Zagrepčana prilikom putovanja i ne obrati pozornost na brojne zastave koje vijore iznad prometnica, a na čije se postavljanje i održavanje godišnje iz gradske blagajne izdvaja gotovo pola milijuna kuna.

Kako prenosi Večernji list, riječ je o jarbolima za isticanje zastava, a Grad Zagreb javnom nabavom traži tvrtku koja će se sljedećih godinu dana o njima brinuti. Dosad je to radilo nekoliko tvrtki, a najviše “staža” i iskustva u poslu ima zagrebački Montel, koji je, između ostalog, prije nekoliko godina i postavljao zastave na različitim lokacijama.

Zadaća za koju se traži izvođač podrazumijeva dakle pregled oko 150 jarbola na svih 27 mjesta na kojima su trenutačno postavljeni po gradu. Usto idu i čišćenje te popravak, zamjena trošnih dijelova, postavljanje novih po narudžbi te uklanjanje starih i dotrajalih.

Morat će odabrani ponuditelj i detaljno dokumentirati te fotografirati sadašnje stanje jarbola, skinuti hrđu s njih, učvrstiti labave dijelove, nabaviti, dopremiti i ugraditi beton, odvesti višak zemljanog materijala od iskopa, postaviti armaturu i šablone.

Pregledavat će ih se i podmazivati jednom mjesečno, a prati jednom godišnje. U cijenu je, stoji u dokumentaciji, uključena i privremena montaža ljestvi i platforme, upotreba autodizalice te svi rezervni dijelovi koji se ne mogu predvidjeti i čije se količine ne mogu procijeniti, poput vijaka. No, u Gradu napominju kako je riječ tek o okvirnoj brojci i kako bi ona na kraju trebala ispasti manja.

“Prošlogodišnja je, naime, također iznosila pola milijuna, a ugovor o održavanju na koncu je sklopljen na 422.900 kuna”, ističe Dinko Bilić, pročelnik Ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet,

“Procijenjena vrijednost usluge njihova održavanja povećana je zbog postavljanja novih jarbola, primjerice ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice zbog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije”, tvrde u Gradu.

Uz postojeće, Grad planira postaviti i nove jarbole. U aktualnom postupku javne nabave, pak, odabrat će se ekonomski najisplativije rješenje među onima koje ponude tvrtke zainteresirane za posao održavanja jarbola. Rok za dostavu ponuda 26. je kolovoza, a odluku o svom izboru Grad mora donijeti najkasnije devedeset dana nakon toga.

I prije očekivanog! Poznato kada će krenuti prve gondole na novoj sljemenskoj žičari


Komentari