Bandić traži lokaciju za kompostanu i građevinski otpad izvan granica Grada Zagreba: Gradski zastupnici upozoravaju na ove ‘detalje’!

FOTO: Ivan Klindić

Na službenim stranicama Grada Zagreba danas je objavljen Javni poziv za iskaz interesa o zajedničkom investicijskom ulaganju u gradnju reciklažnog dvorišta građevinskog otpada i postrojenja za obradu biootpada.

Kako se navodi u javnom pozivu – lokacija mora biti na području izvan administrativnih granica Grada Zagreba.

“U cilju ispitivanja zainteresiranosti jedinica lokalne samouprave, Grad Zagreb upućuje javni poziv za iskaz interesa o zajedničkom investicijskom ulaganju u:

  • gradnju reciklažnog dvorišta građevnog otpada;
  • postrojenja za obradu biootpada na području izvan administrativnih granica Grada Zagreba.

Zakonom o održivom gospodarenju otpadom propisana je obveza jedinica lokalne samouprave da na svom području osiguraju uvjete i provedbu propisanih mjera gospodarenja otpadom, a više jedinica lokalne samouprave mogu sporazumno osigurati zajedničku provedbu mjera gospodarenja otpadom.

Grad Zagreb zainteresiran je za lokacije namijenjene izgradnji reciklažnog dvorišta građevnog otpada i postrojenja za obradu biootpada udaljene do najviše 30 km od administrativnih granica Grada Zagreba.

Površina zemljišta  potrebna za gradnju reciklažnog dvorišta građevnog otpada trebala bi biti oko 30.000 m², a površina zemljišta potrebna za gradnju postrojenja za obradu biootpada bi trebala biti oko 80.000 m²”, stoji u javnom pozivu koji je objavljen uoči 13. sjednice Gradske skupštine na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o Planu gospodarenja otpadom.

Poziv dolazi uoči sjednice Gradske skupštine

Gradski zastupnik Tomislav Stojak upozorava na mnogobrojne propuste koji su u sjeni ovog Javnog poziva.

“Javni poziv dolazi uoči sjednice Skupštine na kojoj se, u drugom pokušaju, raspravlja o Planu gospodarenja otpadom. Dakle, ovaj poziv bi nas, valjda, trebao uvjeriti da neće biti kompostane u Brezovici i građevinskog otpada u Podsusedu, što traže sugrađani i što ja podržavam”, ističe Stojak, međutim, dodaje, postavljaju se i neka pitanja na koja treba tražiti odgovor.

“Zašto se istovremeno nije pokrenula procedura promjene Prostornog plana kako bi se Brezovica i Podsused brisali iz odredbi? Zašto nije poništen natječaj za gradnju kompostane u Brezovici koji je objavljen u veljači ove godine? Zašto se tek sada ide na javni poziv zainteresiranima izvan Zagreba, što se čekalo do sada i izgubilo godine i godine? Neozbiljno i neodgovorno, još jedan pokazatelj da ova gradska uprava ne radi u interesu građana”, zaključuje HNS – ov gradski zastupnik.

Kritičan je i gradski zastupnik Renato Petek koji ovaj Javni poziv ocijenjuje kao “kupovinu” potpore gradonačelnikovih koalicijskih partnera.

“Očito je kako je to pokušaj da gradonačelnik i njegova uprava dobiju potporu članova svoje trgovačke koalicije u Gradskoj skupštini, HDZ-a i NHR, kako bi sutra takozvani Plana za gospodarenje otpadom (PGO) bio izglasan. Također, pokušava se otupiti oštrica pritiska koji su građani na području Brezovice i Podsuseda, s pravom, vršili na gradonačelnika Bandića, kada su iz prve verziji Plana za gospodarenje otpadom (PGO) saznali da su to lokacije gdje su trebali biti izgrađeni navedeni objekti”, oštar je Petek te dodaje kako je zanimljivo da se u tekstu Poziva traži da udaljenost od stambenih objekata ne smije biti manja od 500 metara, dok prije 20 dana to nije bio uvjet za lokaciju u Brezovici i Podsusedu.

“Na lokaciju u Resniku, gdje se i dalje planira izgraditi mega centar za miješani i opasni otpad iz cijelog Zagreba i Zagrebačke županije, Grad i dalje ignorira problem što će isti biti izrađen na puno manjij udaljenosti od stambenih kuća. Dakle, kriteriji za građane u Zagrebu su niži, nego za one izvan njega”, pita se gradski zastupnik Lijevog bloka.

Petek upozorava kako je Europski parlament 18.4. ove godine usvojio nova pravila o gospodarenju otpadom, po kojoj će Hrvatska morati prenamijeniti Centre za gospodarenje otpadom koji se baziraju na mehaničko-biološkoj obradi otpada, jer će se ista unutar EU napustiti 2027. godine.

“Upravo je mega Centar za gospodarenje otpadom dokaz kako predlagač ne želi prihvatiti PGO koji je u skladu s hijerarhijom gospodarenja otpadom, koji ispunjava zakonitosti ekološkog, zdravstvenog i socijalnog aspekta, te koji bi dugoročno i potpuno riješio pitanje gospodarenja otpadom, gdje je uspješno prikupljanje odvojenog otpada na kućnom pragu važno za kvalitetno recikliranje i moguću ponovnu uporabu materijala kao sekundarne sirovine”, zaključuje Petek.


Komentari