Bandić shrvan: Statuta nije prošla, odustalo se od mjesta za manjine

Facebook/Milan Bandić

Na sjednici Gradske skupštine u utorak 21. ožujka kao goruća tema našla se izmjena Statuta Grada Zagreba, koja je po mnogima sporna.

Gradonačelnik Milan Bandić je već 27. veljače podnio prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba, u kojem predlaže uvođenje zastupnika nacionalnih manjina u Gradsku skupštinu.

Bandić je predlagao da od idućeg saziva u Skupštini bude zajamčeno i šest mjesta za pripadnike nacionalnih manjina, tri za srpsku, dva za bošnjačku i jedno za albansku nacionalnu manjinu, slično kao i u Hrvatskom saboru.

Međutim, zagrebački gradonačlenik povukao je prijedlog jer je vidio da mu ga nitko od zastupnika neće podržati, ni oporbenjaci iz SDP-a, HNS-a i drugih stranaka, kao ni partneri iz HDZ-a.

“Moram vam reći da nikada nisam bio tužniji, razočaraniji i nesretniji. Imao sam najpošteniju namjeru, da prvi u Hrvatskoj to napravimo. Manjine nisu problem već rješenje i bogatstvo. Razočaran, tužan, isprika manjincima, ali nisam odustao“, kazao je gradonačelnik Milan Bandić, a nakon toga s dnevnog skupštinskog reda povukao prijedlog izmjena i dopuna Statuta.

Držao je da je njegov prijedlog “civilizacijski doseg”, a ne kupovanje glasova manjina, za što ga optužuju oporbeni zastupnici, protukandidati na izborima i dojučerašnji partneri iz HDZ-a.

Tko me imalo pozna, zna da ja ne kupujem glasove, jer ja sam gradonačelnik svih Zagrepčana već 17 godina i ne dijelim ljude. Ako bude konsenzusa i ljudi budu to htjeli, mi ćemo to napraviti, a ako ne, onda se neće napraviti, ja ću biti malo tužan, ali neću se ubiti zbog toga”, rekao je Milan Bandić na konferenciji za novinare koju tradicionalno održava dan uoči sjednice Gradske skupštine.

‘Političko iskorištavanje manjinskih etničkih zajednica u Zagrebu’

Za utorak prije sjednice održan je prosvjed Građanske inicijative “I mene se pita”, koja se protivi ovom Bandićevom prijedlogu.

“Iako srpska, bošnjačka i albanska etnička zajednica u Zagrebu čine manje od 4 posto stanovništva, najnoviji prijedlog gradonačelnika omogućit će im 6 mjesta u Skupštini. To je, smatramo, nepošteni politički potez koji ima isključivo svrhu političko iskorištavanje manjinskih etničkih zajednica u Zagrebu, a sve u svrhu održavanja većine u Skupštini”, stoji, između ostalog, u pozivu Građanske inicijative “I mene se pita”.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

O manjinama u Skupštini govorio je i predsjednik zagrebačkog HDZ-a i predsjednik Skupštine Andrija Mikulić, koji je također prozvao taj Bandićev potez populističkim i predizbornim, piše Dalje.com.

“To je grubo iskorištavanje nacionalnih manjina kao poluge za dodatne glasove i držimo da je to loša poruka prema nacionalnim manjinama u Zagrebu od strane predlagatelja statutarnih promjena. Vidi se da zagrebački gradonačelnik ne štedi nikoga”,  rekao je Mikulić te dodao da HDZ neće podržati ni jednu takvu predizbornu manipulaciju i neće sudjelovati u trgovini mjestima u Gradskoj skupštini na račun potencijalnih glasova.

Sličnog su stava i ostali gradski političari, bez obzira na boje. SDP-ovci, primjerice, smatraju da će se na taj način samo produbiti jaz između većinskog hrvatskog naroda i manjina dok je nezavisna zastupnica i kandidatkinja za gradonačelnicu Sandra Švaljek ranije već izjavila da se izborom u manjinskoj kvoti pripadnici nacionalnih manjina izdvajaju i stigmatiziraju.

>>> Sandra Švaljek s građanima: ‘Gradonačelnik i gradska Skupština nikako ne smiju instrumentalizirati manjine’


Komentari