Bandić radio mimo propisa? Za zakup kućica na Adventu morao je raspisati natječaj

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Prema pisanju 24 sata gradonačelnik Milan Bandić prekršio je propise jer je morao raspisati natječaj za postavljanje kućica za Advent u Zagrebu.

Potvrđuje to i Anka Mrak Taritaš, gradska zastupnica Glasa, koja je tri godine vodila i Ministarstvo graditeljstva, pod čijom su nadležnošću i komunalni poslovi poput zakupa javnih površina.

Grad se u svom obrazloženju zašto nije bilo natječaja za dosad odobrenih 228 kućica koje su dobili kraljevi Adventa i na njima vrte milijune, pozvao na odluku o zakupu i korištenju javnih površina. Članak na koji se pozivaju regulira da gradonačelnik Milan Bandić može svojom voljom, po preporuci povjerenstva, dodijeliti korištenje površina.

Međutim, odmah ispod te odredbe izrijekom u istoj odluci stoji: “Lokacije za postavljanje privremenih građevina za prigodnu prodaju i ugostiteljstvo povodom uskrsnih i božićnih blagdana daju se na korištenje javnim natječajem”.

Kućice su upravo takve građevine, a bez natječaja ih može dati samo gradskoj tvrtki. Tvrtke poput Demo Rebus, koja je dobila najveći broj kućica (50) na Trgu bana Jelačića i okolnim ulicama, ali i ostali, nisu gradske tvrtke. Oni gradu prosječno plaćaju 3317 kuna, a kućice iznajmljuju po cijeni od 23.000 do 100.000 kuna.

USKOK je zbog sumnje na pogodovanje već počeo izvide. “Lagali su javnost da je sve po propisima”, kaže Mrak Taritaš. No u Zagrebu i dalje tvrde da je sve u ovome slučaju čisto.

“Svaka od tvrtki kojima je odobreno postavljanje kućica je prijavila svoju manifestaciju. A za manifestacije gradonačelnik ima pravo neposredno dodijeliti korištenje površina za postavljanje kućica”, stoji u obrazloženju. I zaista, primjerice, Demo Rebus nije tražio lokacije za prodaju nego za manifestaciju Adventski vjenčić u sklopu Adventa. A za tu manifestaciju postavili su 50 kućica za prodaju koje dalje iznajmljuju po masnim cijenama. Tako je izvrdana bit odluke koja propisuje natječaj.

Komentari