Bandić privremeno obustavio gradski proračun; ugledni ekonomist za Zagreb.info: ‘Grad Zagreb je karcinom ove države!’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je donio mjere privremene obustave izvršavanja ovogodišnjeg proračuna koje će stupiti na snagu 9. travnja i trajati će 45 dana.

Mjere će se uvesti zbog promjene gospodarskih kretanja uzrokovanih koronavirusom i potresom koji je u Zagrebu prouzročio veliku materijalnu štetu.

Mjere se uvode i radi smanjenih prihoda gradskog proračuna zbog usporenih gospodarskih kretanja i primjene Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu, kao i zbog primjene gradskih odluka usmjerenih na ublažavanje i uklanjanje negativnih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa i potresom.

Također, mjere se uvode radi uravnoteženja proračunske potrošnje sa smanjenim prihodima, te osiguranja novčanih sredstava za financiranje mjera i aktivnosti u borbi s epidemijom koronavirusa i za sanaciju štete nakon potresa.

Tim se mjerama ograničava korištenje sredstava svih izvora financiranja planiranih u gradskom proračunu za 2020., uključujući i financijske planove proračunskih korisnika te je potrebno promijeniti planirane proračunske aktivnosti i projekte kako bi se optimalno iskoristio ograničeni fiskalni potencijal.

Također, zabranjuje se zapošljavanje te prijem službenika i namještenika na neodređeno i određeno vrijeme, zabranjuje se i sklapanje ugovora o djelu, a oni koji su već sklopljeni ostaju na snazi do isteka roka. Iznimno je to dopušteno ako postoji opravdani i obrazIoženi razlog, odnosno ako bi se dovelo u pitanje obavljanje propisanih poslova, uz prethodnu pisanu suglasnost gradonačelnika.

Najavljeno je i pokretanje pregovora sa socijalnim partnerima o visini plaće službenika i namještenika u gradskim upravnim tijelima, zaposlenicima proračunskih korisnika kojima se plaća osigurava u gradskom proračunu, ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada, kao i pregovori o isplati određenih materijalnih prava ugovorenih kolektivnim ugovorima.

Također, obustavit će se svi javni pozivi, postupci javne i jednostavne nabave te se neće pokretati novi. Iznimke su ako se nabava provodi radi saniranja štete uzrokovane potresom i potrebnog za borbu protiv epidemije koronavirusa, te ako je neophodna za redovito funkcioniranje gradskih tijela i ako se provodi u okviru projekta sufinanciranog sredstvima EU.

Ako se tijekom provođenja tih mjera gradski proračun neće uravnotežiti, gradonačelnik Bandić najavio je da će predložiti rebalans proračuna.

Što točno ove mjere znače za građane Zagreba upitali smo uglednog ekonomista Gustea Santinija.

“Ukratko, proračun prestaje važiti. Iz Grada traže način da prestanu izvršavati obveze dok ne nađu nova rješenja jer su grad pogodile dvije elementarne nesreće – potres i koronavirus. Nakon ovoga slijedi rebalans proračuna koji će odrediti da se sredstva drugačije troše”, kaže Santini.

“Međutim, sve je to kamilica, čisto politikanstvo, kao i nedavne Vladine mjere. To vam je na primjer kao da je bolesnik na aparatima koji ga održavaju na životu i vi ga nakon nekog vremena skinete s aparata pa što bude. Znači konzervira se sustav koji nije dobar i Hrvatska i Zagreb će izgubiti šansu da se izađe iz gliba iz kojeg nikada nismo ni izašli. Unatoč tome birokracija raste”, rekao nam je Santini.

“I na državnoj razini se još 19. ožujka morao donijeti moratorij na sve kredite i poreze. Sada, oni kojima je zabranjen rad, mogu sutra tužiti državu“, dodaje Santini.

“Grad Zagreb je pak posebna priča, on je karcinom države. Potres je sve razotkrio, gore stvari izgledaju još i nekako, a ispod površine je situacija kritična. Sve je to politika i politikanstvo, potemkinova sela. Zagreb je samo šminka, zapravo siromašan grad s uništenom industrijom i kada maknete državne službe iz njega ne ostaje skoro ništa”, jasno poručuje Santini.

“Zašto su tržnice zatvorene? Zato jer na njima nema PDV-a dok se u trgovinama on naplaćuje. Također, Imunološki zavod je velika propuštena šansa grada i države što tek sad osjetimo”, zaključuje Santini.


Komentari