Bandić prepolovio trajanje popularne mjere, ali i odlučio da naknada neće pratiti rast prosječne plaće

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Pronatalitetna mjera “roditelj-odgajatelj” koja se već nekoliko godina provodi u našem Gradu – drastično bi se mogla promijeniti. Nezaposleni roditelji s troje ili više djece nakandu od 4.250 kuna primat će sedam godina manje nego dosad.

OPET SE MORA U PROSVJEDE: Roditelji njegovatelji na rubu siromaštva

Kako pište Jutarnji list, ako se prihvate izmjene u nacrtu prijedloga, koji je nedavno “ispod radara” pušten u javno savjetovanje, nezaposleni roditelji s troje ili više djece – više neće primati novčanu pomoć do 15. godine najmlađeg djeteta, nego do osme. U prijevodu, majke i očevi odgajatelji ostaju bez sedam godina gradske plaće, točnije, oko pola milijuna kuna. Mjesečni iznos bi se fiksirao na 4.250 kuna.

DVIJE STRANE ISTE MEDALJE! Profesorica i roditelji otvorili su nam dušu i podijelili svoja iskustva o instrukcijama

Jedan od novih prijedloga je da roditelj mora biti nezaposlen najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva – što je izazvalo val reakcija korisnika ove pomoći. Javna rasprava traje do 23. siječnja do kada se primaju i primjedbe građana. Podsjetimo, gradska oporba je u više navrata upozoravala da je mjera preskupa za gradski proračun te da loše utječe na tržište rada.

Mrak-Taritaš: Mjera novčane pomoći ‘roditelj odgojitelj’ šteti radnoj sposobnosti žena

Sudeći prema prijedlogu, svi roditelji, od trenutačnih gotovo pet tisuća korisnika, čije je dijete navršilo osam godina prije stupanja na snagu ove odluke, prestat će dobivati novčanu pomoć. Također, postojećim korisnicima će se izmijeniti novčana pomoć u skladu s novom odlukom, koja će biti nešto manja nego dosad, odnosno 4250 umjesto 4264 kune mjesečno koliko je iznosila naknada za siječanj 2019. godine.


Komentari