Bandić ponovo udara po ministrici Divjak: ‘Njene odluke nemaju pravnog utemeljenja i u suprotnosti su s odlukama Vlade

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Gradski ured za obrazovanje priopćio je danas kako tvrdnje ministrice obrazovanje, Blaženke Divjak, da svi učenici osnovnih škola od sljedećeg tjedna trebaju biti u svojim školskim klupama nisu usuglašene s važećim Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Naime, u spomenutoj Odluci Vlade, točka II., jasno se navodi da će se za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole „nastava provoditi mješovitim modelom, dijelom kao oblik nastave koju učenici pohađaju u školi, a dijelom kao nastava na daljinu“.

Također, sukladno spomenutoj Odluci, točka V., ravnatelji škola dužni su „pridržavati se Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja za organizaciju rada u razrednoj nastavi.“

Napominjemo da sukladno trenutno važećim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te stavu Vlade Republike Hrvatske javno iznesenom na službenoj stranici i društvenim mrežama, povratak učenika u škole u Republici Hrvatskoj nije obvezan.

Nadalje, u i dalje važećim Preporukama resornog Ministarstva istaknuto je da svi oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, ne moraju svoju djecu uključiti u neposredan odgojno-obrazovni rad u školskim ustanovama, odnosno, mogu ih ostaviti kod kuće uz uvjet da su u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi.  


Nažalost, sukladno trogodišnjoj praksi, ministrica Divjak i u ovom je slučaju učenicima, roditeljima, učiteljima i ravnateljima poslala nejasne i konfuzne poruke

Ističemo kako su zagrebačke škole spremne za prihvat i organizaciju redovne nastave za sve učenike, međutim, imajući u vidu sve gore navedeno, sve dok ne dođe do izmjene gore navedene Odluke, Uputa i Preporuka, zagrebačke osnovnoškolske ustanove, zbog zaštite prava, interesa, zdravlja i sigurnosti učenika, nisu u obvezi slijediti usmene naputke ministrice Divjak koje nemaju pravnog utemeljenja te su u suprotnosti s Odlukom Vlade Republike Hrvatske te preporukama nadležnih tijela”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić.

Komentari

loading...
-->