Bandić podijelio medalje povodom 40. obljetnice violinističkog natjecanja

FOTO: Zagreb.hr

Natjecanje Vaclav Huml prvo je glazbeno natjecanje u Zagrebu.

Povodom obilježavanja 40. obljetnice Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uručio je u gradskoj palači Dverce Medalje Grada Zagreba utemeljitelju Natjecanja Zlatku Stahuljaku, stalnim članovima žirija od 1. Natjecanja održanog 1977. Tonku Niniću i Wolfgangu Marschneru i dugogodišnjem tajniku Natjecanja Zlatanu Srziću.

Zaželjevši dobrodošlicu u Zagreb svim natjecateljima, gradonačelnik Bandić je istaknuo da je ovo violinističko natjecanje jedno od najstarijih ovakve vrste u jugoistočnoj Europi.

“Ovom prilikom želio bih zahvaliti utemeljitelju natjecanja profesoru Zlatku Stahuljaku na njegovom beskrajnom entuzijazmu, nesebičnom trudu i predanom radu kojime vodi Natjecanje svih 40 godina. Uz njega su od samih početaka kao članovi žirija bili i Tonko Ninić i Wolfgang Marschner, pred čijim je stručnim okom i uhom prošlo više od 500 natjecatelja iz cijeloga svijeta. Još jednu Medalju dodjeljujemo i Zlatanu Srziću koji se dugi niz godina brine o natjecateljima kako bi im svi uvjeti bili osigurani i nagrade uspješno realizirane”, dodao je gradonačelnik na prigodnoj svečanosti, čestitavši svim natjecateljima na sudjelovanju te puno uspjeha u budućem umjetničkom djelovanju.

Predstavljanje Zagreba u Europi i u svijetu

Glavna tajnica natjecanja Vaclav Huml Sandra Vojković zahvalila je svima koji su omogućili da se ovogodišnje natjecanje održi, te Gradu Zagrebu kao partneru, a posebno gradonačelniku Bandiću koji je, kako je istaknula, prepoznao njegovu vrijednost i važnost za predstavljanje Zagreba u Europi i svijetu.

“Nastupilo je 36 violinista iz cijeloga svijeta, a njih šestero – troje iz Hrvatske i po jedan natjecatelj iz Japana, Rusije i Njemačke postali su finalisti. Sutra ćemo imati pobjednika”, rekla je Sandra Vojković uz napomenu da je održavanje natjecanja Papandopulo uvelike pridonijelo u pripremu naših violinista.

Predsjednik žirija Viktor Tretijakov izrazio je zadovoljstvo što drugi puta sudjeluje, naglasivši da Natjecanje u zadnje četiri godine ima sve viši nivo. Prenijevši pozdrave iz sestrinskog grada Moskve, Viktor Tretijakov istaknuo je da je Zagreb prekrasan grad u kojem vlada dobra atmosfera.

Prvo glazbeno natjecanje u Zagrebu

U ime dobitnika Medalje Grada Zagreba prisutnima se obratio utemeljitelj Zlatko Stahuljak, naglasivši da je natjecanje Vaclav Huml prvo glazbeno natjecanje u Zagrebu, a ujedno i njegovo intelektualno dijete.

“S posebnom radošću sam se posvetio tome i radit ću to dokle god će mi zdravlje to dopustiti”, rekao je Zlatko Stahuljak.

“Za mene nema veće radosti od toga da vidim da je ovo natjecanje uspješno i da ima visoku razinu”, dodao je, napomenuvši da je Vaclav Huml svoje znanje studentima prenosio strogo i strastveno te da je bio čvrst i nepopustljiv kako bi održao visoki nivo.

>>> Bandić dodijelio medalje natjecateljima u skijaškom trčanju na Cmroku


Komentari