Bandić otvara novi gradski sektor, a uskrsnice idu samo zdravstvenim radnicima i vatrogascima

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u ponedjeljak početak rada novoga gradskog sektora pri Uredu za prostorno uređenje i izgradnju koji će biti središnje mjesto za vođenje obnove i sanaciju šteta od potresa.

Sektor za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata danas će proraditi i raditi sljedećih pet do šest godina, rekao je Bandić na konferenciji za novinare.

U taj sektor slijevat će se sve informacije, kvantificirati oštećenja, određivati stupanj oštećenja te način sanacije, dodao je i pozvao sve na strpljenje, solidarnost i zajedništvo.

Bandić je najavio i da će se u suradnji s Vladom donijeti novi zakonski okvir koji će omogućiti bržu i učinkovitiju sanaciju oštećenih zgrada.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis objasnio je da će se novim zakonom o sanaciji potresa u Zagrebu uvesti novi mehanizmi i instrumenti koji će omogućiti da se oštećeni objekti što prije saniraju i vrate u upotrebu.

Zakonom će se definirati i izvori financiranja, s jedne strane to će biti država, s druge strane Grad Zagreb, te sami građani i europski fondovi, rekao je Rovis.

Istaknuo je kako će Gradu Zagrebu prioritet biti obnova gradskih objekata koja će se financirati iz gradske blagajne.

Kad je riječ o privatnim objektima, dodao je, građanima će se pomoći ili kroz građevinske kredite ili građevinski fond ili zamjenskim nekretninama.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević izvijestila je kako je u zagrebačkom potresu stradalo između 20 i 25 tisuća stambenih jedinica, poslovnih prostora, obiteljskih kuća i objekata javne namjene.

U proteklih osam dana zagrebačke javne i dobrovoljne vatrogasne postaje imale su 1690 hitnih intervencija.

U Studenskom domu Cvjetnom naselju smještena su 433 korisnika, koji, osim toplog obroka i krova nad glavom, imaju i liječničku pomoć, pomoć socijalne službe i psihosocijalnu pomoć, rekla je Pavičić Vukičević.

Dodala je da je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba primio 6317 zahtjeva za propusnicama, a izdao je njih 4132.

Na novinarski upit o isplati uskrsnica u gradskim tvrtkama, Bandić je odgovorio kako je dao nalog da se one od 600 kuna “skinu svima” osim zdravstvenim djelatnicima i vatrogascima. Uskrsnice će biti uplaćene u Fond solidarnosti.


Komentari