Bandić otkrio što sve donosi naplata parkinga po cijelom Zagrebu

FOTO: Ivan Klindić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić još je prošle godine najavio naplatu parkiranja po čitavom gradu, kazavši da ne mogu imati građane prvog i drugog reda.

Uz već postojeće četiri zone trebala bi se formirati još jedna zona, “po popularnim cijenama za građane”, a prva nagađanja su da će projekt krenuti u naselju Špansko.

Do tamo bi trebala biti naplata, ali u samom naselju se neće pojaviti. Na zapad će ići do Rudeša i na istok do Jelkovca. Sat bi trebao koštati 75 lipa, a stanari bi mjesečno trebali izdvojiti desetak kuna za parkirno mjesto.

Još jedna novost su kvartovske zone, što podrazumijeva da nećete više moći sa mjesečnom kartom prve zone parkirati gdje god poželite.

Bandić: ‘Radim sve u interesu građana’

Jutros je na upit novinara zagrebački gradonačelnik prokomentirao naplatu parkinga po cijelom Zagrebu.

“Radimo ispitivanja s građanima. Ako dobijem pozitivnu povratnu informaciju, napravit ćemo to, neću ništa lomit preko koljena.

Nismo ni u jednoj zoni uveli parkiranje a da nismo konzultirati građane. Nije namjera gradonačelnika da kažnjava svoje sugrađane, ali namjera gradonačelnika je da svi plaćaju približno jednako u svojoj zoni i da taj princip pravednosti disperziramo na cijeli Zagreb. Ako ta politika koju gradonačelnik inaugurira koja je u redu po pravici i po Bogu, po etici i moralu, bude naišla na pozitivni odjek građana, onda ćemo uvest parkiranje na razini cijelog grada.

Sada postoji apsurd da u jednoj ulici imate parkiranje a u drugoj ne, a svi građani plaćaju porez i prirez. Smanjiti cijenu sata, uvesti više zona i uvesti parking na cijelu površinu grada. Mislim da će građani to poduprijeti. Ja sve radim u njihovom interesu.

Ja sam svoje parkiranje riješio kada sam kupio stan u Bužanovoj, platio sam
17 i pol tisuća eura garažu. Zonu u kojoj jesam platio sam unaprijed za 36 godina, odnosno još je danas otplaćujem.

Kreditirao sam tih 36 godina tvrtku koja je radila garažu. Tako rade moderne metropole, a moderna metropola je i Zagreb”, zaključio je zagrebački gradonačelnik.


Komentari