Bandić otkrio: ‘Od 1. veljače krećemo s odvojenim prikupljanjem otpada’

FOTO: Dražen Komar

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će se Uredba o gospodarenju otpadom, koja je stupila na snagu u srijedu, 1. studenog, primjenjivati od 1. veljače 2018. i da će Grad do tada nabaviti kante za odvojeno sakupljanje otpada. 

Bandića su novinari pitali kada će Zagrepčani dobiti kante za odvojeno prikupljanje otpada i na koji način će Grad naplaćivati otpad s obzirom da danas na snagu stupa Uredba o gospodarenju otpadom.

Grace period je tri mjeseca, pa je primjena Uredbe od 1. veljače iduće godine, a do tada će se sve nabaviti, kante koje treba, ekološku infrastrukturu i Zagreb će biti prvi u Hrvatskoj, kao i inače, rekao je Bandić. Poručio je da građani neće ništa više platiti nego sada, “već mogu samo platiti manje”.

Sve ostalo će novinari čuti i u studenome, prosincu i siječnju, kazao je i naglasio da je “to prioritet svih prioriteta kad je grad Zagreb u pitanju”.

Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom Vlada je usvojila na sjednici održanoj 25. svibnja. Cilj Uredbe je uspostava sustava sakupljanja komunalnog otpada u svim jedinicama lokalne samouprave kojim će se smanjiti količine miješanog komunalnog otpada koji se zbrinjava odlaganjem, kako bi se ispunila obveza Republike Hrvatske da osigura njegovo odvojeno sakupljanje i recikliranje.

Novinari su gradonačelniku postavljali pitanja nakon što je na blagdan Svih svetih s izaslanstvom Grada Zagreba položio vijence i zapalilo svijeće na groblju Mirogoju.

“Uvijek se neka većina u Skupštini dogodi”

Novinare je zanimalo i ima li Bandić većinsku potporu u Gradskoj skupštini, s obzirom da su na sjednici u ponedjeljak zastupnici Neovisnih za Hrvatsku, koalicijskog partnera Bandićeve Stranke rada i solidarnosti, podržali oporbu u protivljenju izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi (“lex šerif”).

“To treba pitati gospodina Hasanbegovića (Neovisni za Hrvatsku). To pitajte moje kolege i kolegice u Skupštini, profesoricu Stavljenić koja je potpredsjednica Skupštine. Gradonačelnika su izabrali neposredno građani, a Skupštinu su birali stranački, kao što su birali i 15 zastupnika Stranke rada i solidarnosti. Uvijek se neka većina u Skupštini dogodi, na ovaj ili onaj način, pa tako i sada. Prema tome, tu ne bi trebalo biti problema,” rekao je Bandić.

“Citirat ću Krležu, znate vi mog omiljenog pisca – Nigdar nije bilo da nekak nije bilo i nigdar ne bu da nekak ne bu. Evo, to je tako, bez brige budite”, istaknuo je Bandić.

O USKOK-u koji ga želi u zatvoru

Bandić nije želio komentirati tekst objavljen jučer na portalu Telegram o žalbi USKOK-a Vrhovnom sudu na odbijanje Županijskog suda da prihvati USKOK-ov zahtjev da se umjesto ukinutog jamstva (u skladu s ljetošnjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku) Bandiću odredi istražni zatvor ili zabrani obavljanje funkcije gradonačelnika.

“Nemam ja tu komentara. Nek’ svak radi svoj posao”, rekao je Bandić.

Nakon polaganja vijenaca, Bandić je kao i svake godine zajedno sa suradnicima, vožnjom izvanrednom autobusnom linijom od Kaptola do Mirogoja, provjerio funkcioniranje besplatnog javnog prijevoza prema gradskim grobljima. “ZET je to organizirao savršeno, funkcionira kao zagrebačka vura,” rekao je Bandić.


Komentari