BANDIĆ ODUSTAO OD SPALIONICE: ‘Kurenje’ je staromodno i neisplativo, pa se uvodi novi sistem

Facebook/Milan Bandić

Akcijski plan gospodarenja otpadom treba biti završen do 15. lipnja.

Gradonačelnik Milan Bandić i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović dogovorili su kako su glavne točke centri za ponovnu upotrebu i kućno kompostiranje.

Spalionice otpada u Zagrebu neće biti! Iako su prije dvije godine gradonačelnik Milan Bandić i tadašnji profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje Slaven Dobrović upravo oko (ne)isplativosti spalionice lomili koplja, čini se kako su se njih dvojica sada usuglasili.

Spalionica je staromodna

Bandić je zaključio kako ne želi graditi nešto što je bilo moderno prije 30 godina.

“S prethodnom Vladom nikad nismo imali takav odnos kakav imamo s ovom. Štoviše, s prijašnjom se nismo čak ni sastali oko teme gospodarenja otpadom”, hvalio je u petak Bandić tim iz Ministarstva zaštite okoliša, a i za samog Dobrovića s kojim je nekoć imao razilaženja. Sad je spalionica ipak, zaključio je gradonačelnik, “passé”.

To se gradilo prije 30 godina, tada je bilo in, a ja ne želim raditi nešto što je bilo in prije 30 godina, želim biti moderan “, rekao je Bandić te u svom stilu dodao kako će otpada “za kuriti”, prema planu koji se sad razvija, ostati samo 15 posto, a to se “kuriti ne isplati” jer će se time razvijati opet dodatni otpad, piše Večernji.

“Prvi sastanak je bio, ali cilj skupine nije samo definirati dokument, već konkretne mjere po kojima će se otpad u Zagrebu smanjiti 50 posto do 2020. godine – rekao je gradonačelnik Bandić te dodao kako će se Zagrepčanima koji se odluče na odvojeno odlaganje otpada računi za smeće smanjivati svakih šest mjeseci.

Kućno kompostiranje

Centri za ponovnu upotrebu, a i kućno kompostiranje, objasnio je ministar Dobrović, dva su ključna načina na koji se u budućnosti planira zbrinjavati smeće, a na tim temeljima radi se i Akcijski plan gospodarenja otpadom koji bi trebao biti dovršen do 15. lipnja.

“Ići ćemo na poticanje kućnog kompostiranja. Biorazgradivog otpada u kućanstvima ima mnogo i on se odlaže u miješani otpad, a ako obitelji od njega budu pravile kompost, Čistoća će ga manje morati odvoziti pa će biti i manji računi”, kazo je Dobrović te dodao kako će se poticati i na odvajanje plastike, papira, ali i ostalog otpada koji se kasnije ponovno može upotrijebiti kao sirovina.

Upotreba mulja

“On je najvredniji kao nutritivni materijal i koristi se u poljoprivredne svrhe, čak i za prehranu stoke. Naš je plan, međutim, da ga iskoristimo u šumarstvu, kao biomasu za uljanice, papirnu industriju”, objasnio je Dobrović, dok su stručnjaci koji rade na Akcijskom planu istaknuli kako će se mnogo ulagati i u edukaciju građana.

 


Komentari