Bandić o terorizmu: ‘Zagreb je siguran jer IMA NEŠTO ŠTO NEMA NI JEDAN GRAD U EUROPI’

zagreb.hr

“Zagreb je za sada još uvijek siguran grad, a dva bitna preduvjeta za sigurnost na koje može utjecati Gradska uprava su socijalna egzistencija te suživot i tolerancija”, naglasio je Bandić.

Milan Bandić otvorio je u Staroj gradskoj vijećnici, okrugli stol na kojem je glavna tema bila, Sigurnosni izazovi u gradu Zagrebu u odnosu na ostale europske metropole. Na okruglom stolu sudjelovali su mnogi stručnjaci sa područja sigurnosti iz Policijske uprave zagrebačke, Holdinga, Gradske skupštine, Filozofskog fakulteta, stručnjak za terorizam i general u mirovini Mate Laušić i mnogi drugi.

“Zagreb je za sada još uvijek siguran grad, a dva bitna preduvjeta za sigurnost na koje može utjecati Gradska uprava su socijalna egzistencija te suživot i tolerancija”, naglasio je gradonačelnik .”Na tome kontinuirano radimo već 16 godina, a stilom, načinom života i razmišljanja, te dobrim odnosima, napravili smo od Zagreba multikulturalan i multietnički grad u kojem vlada suživot, tolerancija i poštivanje različitosti”, kazao je Bandić i nastavio, “To je kapital koji se ne može s ničime mjeriti, to obogaćuje naš grad i pruža mu sigurnost jer svi građani Zagreba, Zagreb osjećaju kao svoj grad. To nema gotovo niti jedan europski grad”, završio je gradonačelnik Bandić.

Napomenuvši da će struka reći više o ostalim mjerama prevencije i suzbijanja kriminala i terorizma, gradonačelnik je naglasio da sve institucije trebaju surađivati na tom području.

Predstavnik Policijske uprave zagrebačke Josip Hibler iznio je statističke podatke koji govore da je u Zagrebu zabilježen znatan pad kaznenih djela i smrtno stradalih osoba u prometu te da smo po tim podacima daleko ispod prosjeka u odnosu na ostale europske gradove.

“Što se tiče terorističkih aktivnosti bitno je podići svijest o tome da nitko od toga nije izuzet i da se ne može znati gdje i kada se nešto takvo može dogoditi”, rekao je Josip Hibler, napomenuvši da je od velike važnosti svakodnevno razmjenjivanje informacija i iskustva.

Treba poboljšati sustav informiranja

“Zagreb je strukturalno drugačiji od mnogih europskih gradova, u njemu nema etničke getoizacije i nema kvartova u koje nije preporučljivo ići”, naglasio je sociolog Ognjen Ćaldarević s Filozofskog fakulteta. “U Zagrebu je postignut suživot, tolerancija i multikulturalnost, što je vrlo dobro i što nam omogućuje da u svako doba dana i noći možemo njime prošetati“, kazao je Ćakdarević, stoji na službenim stranicama Grada.

Napominje i kako su Zagreb i Hrvatska na putu velikih migracijskih procesa te da ćemo se u budućnosti, ako se dio migranata nastani u Hrvatskoj, morati još više naviknuti na multikulturalnost i raditi na suživotu i toleranciji.

Što se tiče terorističkih napada Ognjen Čaldarević izjavio je da treba poboljšati sustav informiranja i edukacije kako bi građani naučili kako se trebaju ponašati u određenim kriznim situacijama, a time ujedno i smanjiti mogućnost terorističkih metoda zastrašivanja i širenja panike koje dovode do brojnih kolateralnih žrtava.

Komentari