BANDIĆ NAJAVIO NIŽE CIJENE PRIKUPLJANJA OTPADA: Spalionica i dalje nerješivo pitanje

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Bandić najavio niže cijene prikupljanja otpada.

Stanovnici Jakuševca, Hrelića i Mičevca nedavno su potpisali ugovore kojima im se dodjeluje naknada za umanjenu kvalitetu života,  ali pitanje spalionice još uvijek je otvoreno. Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u razgovoru su dogovorili kako će Zagreb Plan gospodarenja otpadom donijeti čim ga donese Vlada, a dotada će se grad Zagreb angažirati na odvojenom prikupljanju otpada. Međutim, hoće li spalionice biti, još nije poznato, piše zagrebancija.com.

“Hoće li biti spalionica ili neće pitanje je, ako možemo naći tehnologiju koja će izbjeći spalionicu, hvala Bogu. Nije donesena odluka za ili protiv spalionice, nego će se naći najbolje rješenje, kao i kapacitet te spalionice, odnosno tog uređaja i model financiranja. Na istoj smo liniji i ja i ministar Dobrović”, kazao je Milan Bandić.

Gradonačelnik je ustvrdio i kako s odvojenim prikupljanjem otpada i cijene idu dolje

“Već sada smo išli 15 posto dolje, za šest mjeseci ćemo ponovo ići s korekcijom cijena dolje. Što budemo više prikupljali, odnosno odvajali, manje ćemo plaćati račune. Ali mi ćemo se potruditi da ljudima sve kante dopeljamo, ekološku infrastrukturu, da bi oni mogli to i demonstrirati”,  najavio je Bandić.

Unatoč brojnim primjerima da je kvalitetan sustav odvajanja moguće uspostaviti i u gradovima većim od Zagreba poput Berlina, Londona, Milana, kod gradske vlasti je prilikom donošenja Plana gospodarenja otpadom 2014. godine nedostajalo političke volje za promjenama te je čak ukinula i status vodozaštitne zone za potrebe izgradnje spalionice.

>>>STANOVNICI JAKUŠEVCA, HRELIĆA I MIČEVCA ODAHNULI: U dva dana potpisano oko 1400 ugovora

>>>Stanovnici OVOG ZAGREBAČKOG NASELJA učestalo obolijevaju od karcinoma zbog gradskog nemara?


Komentari