Bandić maestralno trola javnost, ali i svoju političku oporbu

Ivan Klindić

Iza nas je još jedan živahan tjedan, barem što se tiče zagrebačke političke scene. Baš uoči otvaranja 14. sjednice Gradske skupštine planuo je još jedan tradicionalni požar u CIOS – u, što je zastupnicima dalo atraktivnog materijala za skupštinski Aktualni sat.

Međutim, zagrebački gradonačelnik odavno je prestao odgovarati na pitanja, kako javnosti tako i onih iz redova oporbe. Tu i tamo nabaci koji uvredu na račun zastupnika, izbaci koju floskulu umotanu u izlizani celofan te uspješno izbjegne dati odgovor.

Ništa drukčije Bandić se nije postavio niti prema pitanju Renata Peteka koje mu je postavljeno u četvrtak na sjednici.

Naime, zastupnik Petek upitao je gradonačelnika o natječaju za zbrinjavanje otpada, a Bandić mu je odgovorio da je on “gospodin gradonačelnik, a ne referent u nabavi”.

Petek je zagrebačkog gradonačelnika pitao tko govori istinu – on ili suvlasnik i predsjednik uprave C.I.O.S. d.o.o. Petar Pripuz. Podsjetio je da je na natječaju ove godine pobijedila tvrtka 3K.F. i u travnju potpisala ugovor, a nekoliko dana nakon toga odustala od ugovora u vezi sa zbrinjavanjem plastike, metala i ostalog otpada.

Petek tvrdi da u gradonačelnikovom odgovoru stoji da je raspisan novi natječaj i 19. travnja potpisan novi ugovor s najpovoljnijom tvrtkom.

“Kako je moguće provesti natječaj u roku tri ili četiri dana? Iz ovoga proizlazi da je ovo napravljeno temeljem javnog poziva. Na stranicama Holdinga i Čistoće taj poziv ne postoji, a Pripuz je potvrdio da nije dobio taj posao i da nije potpisao ugovore temeljem javnog poziva”, rekao je Petek.

“Nisam ja šef nabave, ja sam zagrebački gradonačelnik koji ima svoje ljude koji rade posao. Dobit ćete pisani odgovor. Ja sam gospodin gradonačelnik, a ne referent u nabavi“, odgovorio mu je Bandić.

Isti odnos prema javnosti

A da istu formulu Bandić smatra uspješnom i kada je u pitanju javnost, odnosno Zagrepčani, gradonačelnik je dokazao pri novinarskom upitu o putovanju u Beograd.

Podsjetimo, u četvrtak poslijepodne gradonačelnik je brzinom svjetlosti pohrlio u Beograd gdje je odradio niz potpuno nebitnih sastanaka za Zagreb, a ujedno je priliku iskoristio za prisustvovati vjenčanju posinka Lepe Brene.

Kako se doznalo, gradonačelnik je ovu pozivnicu dobio kao dugogodišnji prijatelj obitelji Živojinović, a srbijanskim medijima je otkrio:

“Jedna mala tajna, idem na svadbu sinu mog prijatelja Bobe Živojinovića. Dođem ja u Beograd češće, imam ja par prijateljica, iznenadili bi se vi, pa nisam ja tak fin kak izgledam”.

Pa dok srbijanskim medijima otkriva “male tajne”, hrvatski ga, čini se, jako ljute. Naime, na upit medija putuje li u Beograd na trošak građana Zagreba, gradonačelnik je još jednom izbjegao odgovor.

Ma dajte, molim vas“, obrecnuo se Bandić. Doista, otkud nam ideja postavljati takva pitanja i propitivati Bandićeve poteze.

U ovom kontekstu podsjetimo se kako je gradonačelnik nedavno prijavljen Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa jer je u Rimu je bio čak 62 puta u zadnjih pet godina. Svaki put uzeo je dnevnice i vodio protokol, ali se u Rimu nije uvijek sastajao s predstavnicima tog grada i tamošnjih komunalnih tvrtki. Iz Grada su, naravno, ove navode opovrgnuli.

A, ako je suditi prema Bandićevom odnosu prema postavljenim pitanjima od javnog interesa – najmanje nas treba zanimati tko i na koji način troši novac građana grada Zagreba.


Komentari