Bandić, Lovrić i Palac na sudu zbog afere ‘štandovi’: Svi tvrde da nisu krivi

Foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je na početku suđenja ponovio da se ne smatra krivim za pogodovanje udruzi U ime obitelji kojoj je besplatno ustupio gradske štandove i time, po tvrdnjama tužiteljstva, Zagreb oštetio za 300 tisuća kuna.


Suđenje je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo čitanjem optužnice Uskoka koji Bandića u “aferi štandovi” tereti da je s gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

I Bandićevi suoptuženici su nakon čitanja optužnice ustvrdili da se ne osjećaju krivima.

Potom su uslijedili uvodni govori tužiteljstva i obrane, a nakon čitanja dokumentacije bi, u 13 sati, kao prva svjedokinja trebala biti ispitana čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić.

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković je u svom uvodnom govoru kazao da će tijekom postupka dokazati navode optužnice i to pomoću tri skupine dokaza. Prvu skupinu čini elektronska komunikacija iz koje je, kaže, vidljivo da Lovrić naručuje snimanje spotova za U ime obitelji. “Drugu skupinu dokaza čine snimke tajno snimljenih razgovora između optuženika iz koje je vidljivo da su bili svjesni da čine nešto što ne smiju te su to pokušali prikriti. Treću skupinu dokaza čine iskazi svjedoka i obrane okrivljenika”. Mišković je kazao i da će USKOK dokazati da je Bandić sve znao. “Bandić ja autoritativna osoba, koja kod podređenih izaziva strah i voli imati sve pod kontrolom“, zaključio je Mišković.

Bandićeva odvjetnica Ksenija Vržina, u svom je uvodnom govoru navela da je Bandić postupao u skladu sa svojim ovlastima, javnim interesom i ustaljenom praksom.

Krešimir Krsnik, branitelj Ivice Lovrića kazao je kako ga brine postupanje DORH-a, za kojeg je rekao da ga uporno brine što inzistira na kaznenom postupku iako, kako kaže, nema nikakvih dokaza niti će ih biti, da je počinjeno kazneno djelo.

Odvjetnik Zdenke Palac, direktorice “Tržnice Zagreb”, rekao je da se radi o potpuno promašenoj tezi da je njegova branjenica štandove dala besplatno na korištenje. Naveo je i da se navedena faktura pokušava naplatiti u parničnom postupku te da nema štete i da je optužnica neosnovana.

Nakon uvodnih govora tužiteljstva i obrane, slušale su se snimke tajno snimljenih razgovora iz kojih je primjetno kako je Lovrić bio vrlo angažiran oko plakata Udruge U ime obitelji.

Puštena je snimka gdje Lovrić zove Željku Markić i kaže joj da će plakati biti tiskani do sutra na što ona kaže: ‘Super’.

Puštena je snimka gdje suradnica zove Lovrića i kaže mu da Markić negoduje zbog prevelikih slova loga Grada Zagreba i da ona ne želi tako velika slova.

Bandić je prije ulaska na Sud poručio: “Istina je spora, ali dostižna”. Na pitanje kako će se izjasniti rekao je: “Strpljen spašen”, te dodao kako se osjeća odlično.

Optužnica protiv Bandića u “aferi štandovi” potvrđena je nakon niza odgoda još prošlog srpnja, dvije i pol godine od podizanja, a pripremno ročište više je puta odgađano.

Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.

No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka “jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju”.

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. (Hina)


Komentari