BANDIĆ KRENUO S KAMPANJOM: Zagrebački Holding zbog ovoga ide u dug za milijardu i 800 milijuna kuna

Screenshot: Facebook

“Probudio se iz sna, prepoznao niz projekata koje treba napraviti i odjedanput žestoko kreće u te projekte. Kao da 16 godina nije bio gradonačelnik”, porčila je Mrak Taritaš, Milanu Bandiću.

Zagrebački Holding zadužit će se na domaćem tržištu za milijardu i 800 milijuna kuna. Knjiga za upis obveznica otvorena je u ponedjeljak 11. srpnja, prenosi HRT.

I dok iz Grada ističu kako očekuju bolje uvjete zaduživanja koji će pomoći u realizaciji projekata, oporba poručuje da trenutak zaduživanja upućuje na početak kampanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Iako dug iz 2007. dolazi na naplatu tek sljedeće godine, u Holdingu su odlučili požuriti se i već ove godine izdati obveznice u trajanju od 7 godina. Jamstvo će dati Grad, a prinos ne bi smio biti viši od 3,5%. “Pravi je trenutak za izlazak na tržište zato što su kamatne stope niske i imate vremena da malo trgujete s investitorima, ne treba prihvatiti ono što investitori ponude prvi put”, smatra Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba.

U planu su ulaganja u moderniji sustav javnog prijevoza, sanaciju mreže vodoopskrbe i odvodnje, daljnji razvoj plinofikacije, rekonstrukciju triju gradskih tržnica. Ukupno riječ je o gotovo 3 milijarde kuna. To na papiru lijepo izgleda, ali tako je bilo i kod posljednjeg zaduživanja, upozoravaju sindikati, kada se sredstva nisu namjenski trošila.

Oporba ne dvoji da je zaduživanje u ovom trenutku u funkciji kampanje Milana Bandića za skore parlamentarne izbore, kao i za lokalne izbore sljedeće godine. Gdje su ti projekti bili sve ove godine, pitaju se u HNS-u. “Probudio se iz sna, prepoznao niz projekata koje treba napraviti i odjedanput žestoko kreće u te projekte. Kao da 16 godina nije bio gradonačelnik, kao da kreće sve ispočetka”, smatra Anka Mrak Taritaš iz HNS-a.

Knjiga upisa za obveznice bit će otvorena do srijede, a ovo novo zaduživanje Gradu će doći na naplatu 2023.


Komentari