DOBITNICA NAGRADE GRADA ZAGREBA: Milana Vuković Runjić gradu dugovala 200 tisuća kuna!

Marko Prpic/PIXSELL

Milana Vuković Runjić nepuna dva mjeseca prije nego što je postala jedna od dobitnica Nagrade Grada Zagreba, učlanila se u stranku Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti.

Nije tajna kako ambicije najdugovječnijeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u posljednjih nekoliko godina, probijaju granice grada na Savi pa je tako u više navrata, šef Zagreba dao za naslutiti kako vjeruje da je upravo on osoba koja bi mogla, znala i htjela uvesti reda u nacionalnu politiku. Iako je često na meti kritika, ili zbog milijunskih fontana ili pak činjenice da dok se grade iste kao simbol velikog Bandićevog trijumfa i samovolje, vrtićima se poručuje da po djetetu dnevno smiju potrošiti 9 kuna za prehranu, što znači manje od 2,5 kune po obroku, a odgajateljicama u vrtiću – ukinuto je pravo na topli obrok.

S druge strane, postupkom javne nabave novih vozila za Grad, Zagrebački holding i još nekoliko gradskih poduzeća gdje se za 277 novih automobila iz gradskog proračuna planira izdvojiti 55 milijuna kuna, jasno je kakva se politika već godinama vodi u glavnome gradu, a o ovoj neopravdanoj nabavi skupocjenih automobila, govorio je i prometni stručnjak, Željko Marušić.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kako se ne bira dan i vrijeme u kojem će Bandić nagraditi osobe od povjerenja te one koje bi mu u nadolazećoj izbornoj godini itekako mogli pomoći u poboljšavanju imidža pa samim time i u širenju potencijalnog biračkog tijela, dokazuju i ovogodišnje Nagrade Grada Zagreba. Ona je ove godine u ruke otišla uspješnoj hrvatskoj atletičarki Sandri Perković koja se nedavno pridružila Bandićevoj stranci te u isto vrijeme kao visokopozicionirana na izbornoj listi, osvojila saborski mandat.

Od Sandre Perković još je zanimljivija činjenica kako se na listi ovogodišnjih dobitnika Nagrade, našla i književnica Milana Vuković Runjić. No, postavlja se pitanje: kako je moguće da jedna takva nagrada ode u ruke osobi čijoj je knjižnici u posljednji tren upravo Grad Zagreb – spriječio najavljenu deložaciju zbog duga od 200 tisuća kuna?

Podsjetimo, Grad nije dopustio sudsku deložaciju knjižara Jesenski i Turk te Vuković i Runjić, koje se godinama nalaze u prostorima Kulturno-informativnog centra u samom središtu Zagreba, a upravo ovo obećanje dao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, inače desna ruka Milana Bandića i to nakon što su im odvjetnički uredi uručili rješenje o deložaciji zbog neplaćanja najamnine.

”Trenutačno sam osobno u dugu od 200.000 kuna. Za najam prostora u Teslinoj ulici KIC-u plaćali smo od 15.000 do 21.000 kuna mjesečno, što je u ovom uvjetima nemoguće platiti”, rekla je svojedobno Milana Vuković Runjić, točnije 2013. godine. No, za financijske probleme i situaciju u kojima se našla poznata književnica Grad je imao razumijevanja pa se u isto vrijeme počelo povlačiti i pitanje previsokih naknada za najam KIC-a, a s druge strane, svjedočimo činjenici kako je deložacija sve većeg broja zagrebačkih obitelji zbog neplaćenih naknada Gradu Zagreba, postala dio svakodnevnice na koju se nitko ne obazire.

Velika obožavateljica predsjednice Grabar Kitarović

I dok su ponosni Zagrepčani slavili svoj Dan, jedna od onih koja istom gradu i duguje dobila je laskavo priznanje i na kraju primila i novčanu naknadu od 50 000 kuna te se tako našla rame uz rame s vrhunskim liječničkim timom Kliničke bolnice “Sveti Duh”, Institutom Ruđer Bošković, Centrom za ženske studije, ali i poznatim filmskim redateljem Daliborom Matanićem, Gabi Novak i drugima. (Sve dobitnike možete pogledati OVDJE.)

 U razdoblju od 1990. do 1993. godine Nagrada Grada Zagreba nije dodjeljivana.

Vukić Runjić kao spisateljicu ili volite ili ne volite, ali je neupitno je kako iza sebe ima bogati opus djela: napisala je 24 knjige, piše i pjesme, a osim toga Runjić je nakladnica i izdavačica pa je očito kako je njezina biografija bila presudna za dobivanje ove nagrade. Pitanje je samo hoće li gradske vlasti, kada na adresu jedne zagrebačke obitelji stigne interventa policija, zaviriti u biografiju pojedinih članova obitelji te zahvaljujući njihovim talentima, blagonaklonije gledati prema tragediji u kojoj se nalaze.

Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

”Moje domoljublje počinje u tome da sam u svojoj državi, da dajem sve od sebe i radim posao najbolje što mogu, da jako volim svoju zemlju, da sam jako žalosna zbog svega što u njoj ne funkcionira, da živim širom otvorenih očiju, ne zamaram se iluzijama, ne vjerujem u političke retorike, ali vjerujem u nekakvo elementarno zdravlje naroda da se može izvući iz svoje situacije”, kazala je Runjić gostovajući u emisiji Nedjeljom u 2 gdje je između ostalog, priznala kako se divi predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, a nedavno su predsjednica i spisateljica upravo u društvu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u Klovićevim dvorima, djeci čitali priče Ivane Brlić Mazuranić.

Elementarno zdravlje naroda kojeg Runjić spominje, čini se, u velikom je problemu pa će valjda ona i njoj slični, točnije oni koje predstavnici vlasti prikazuju kao pravi ponos našega Grada, ali i države, znati postaviti pravu dijagnozu te ga na kraju, izliječiti na pravi način.

Nagrada grada Zagreba za izniman doprinos zajednici

Nagrada grada Zagreba ustanovljena je Odlukom o ustanovljenju “Nagrade grada Zagreba” 1955. godine, a nakon donošenja Odluke o ustanovljenju “Privredne nagrade grada Zagreba” ona se dodjeljivala od 1961. godine.

Godine 1999. Nagrada Grada Zagreba nije dodjeljivana, već je u 2000. godini, na temelju Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba, dodijeljena 31. svibnja 2000. godine povodom Dana Grada Zagreba, dana na koji se slavi blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Nagrada Grada Zagreba dodjeljuje se građanima Grada Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada Zagreba, radnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života u Gradu Zagrebu.[/box]


Komentari