Bandić je i 2011. godine imao problema zbog najma automobila: Evo što su otkrili

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Građane Zagreba isprovocirala je odluka Zagrebačkog holdinga u kojoj su oni krenuli u nabavku 312 automobila koja vrijedi oko 19 milijuna kuna. Mnogi vjeruju kako se tu radi o bezobzirnom trošenju novca od strane Grada te kako potreba za novim automobilima, a pogotovo onim luksuznima koji se također nalaze na listi.

Pa ipak, tu se ne radi o kupnji automobila već o najmu kojeg iz Grada pravdaju tvrdnjama kako se tu radi o znatno nižim troškovima.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić, danas je, kako prenosi Hina, rekla da im taj model omogućava kontrolu troškova. “Taj model pokriva sve troškove osim troškova goriva i omogućava da troškove pratimo transparentnije i mi bismo za sada ostali na tome”, rekla je Majić, a prenio je Telegram.

Grad je u srpnju 2010. zaključio ugovor o nabavi 66 automobila putem operativnog lizinga. Ugovoren je najam automobila na rok od 36 mjeseci za cijenu od 1,36 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, bez PDV-a. Ovaj potez rezultirao je time da se Državni ured za reviziju još se 2011. godine pozabavio nabavkama vozila, iako se tada sporna vozila nisu nabavljala za Holding nego za Grad. Usporedna analiza je li isplativije kupiti vozila ili unajmiti, tada nije bila kreirana. 

“Prema ponudbenoj dokumentaciji vrijednost svih vozila je iznosila 1.254.524,66 EUR, dok je ugovorena cijena koju Grad kao primatelj najma treba isplatiti za vrijeme trajanja najma od 36 mjeseci je za 105.346,06 EUR veća od vrijednosti vozila u vrijeme nabave, navodi se u nalazu revizije iz 2011. godine.

Na zahtjev za pojašnjenjem zašto se Grad odlučio za najam, a ne neki drugi oblik nabave iz Grada su odgovorili kako bi im kupnja vozila povećala troškove jer bi za održavanje i nabavku guma i sličnog trebali provoditi postupke javne nabave.

“Prema obrazloženju Grad se nije odlučio za kupnju vozila ili za nabavu vozila primjenom financijskog lizinga već za najam primjenom operativnog lizinga jer bi za pojedine rashode koji se javljaju svake godine (registracija, tehnički pregledi, osiguranje, servisiranje i održavanje vozila, nabava guma, zamjenskih vozila za vrijeme trajanja popravaka i servisa) bilo potrebno provodite postupke nabave što bi stvorilo nove troškove”, stoji u nalazu Revizije.

Iz Holdinga tvrde da će još razmisliti: Sporazum oko nabave luksuznih automobila nije obvezujuć


Komentari