BANDIĆ IMA NOVI PLAN: Više nema parkiranja u strogom centru Zagreba?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pilot-projekt “Blok_19” kojeg Milan Bandić planira predstaviti na obljetnicu zagrebačkog potresa kreirat će temelje za zelenu obnovu grada. Riječ je o bloku zgrada koje omeđuju Frankopanska, Ilica, Medulićeva i Dalmatinska ulica.

Na projektu već gotovo godinu dana radi Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba. Planiraju izgraditi veći broj garaža, ukinuti parking na ulicama i maknuti automobile iz centra općenito. U planu je izgradnja većeg broja biciklističkih staza te otvaranje gradskih blokova koji bi građanima omogućili jednostavniji prolazak kroz centar.

“Želimo kreirati okvir za ‘zelenu’ obnovu središta grada, a time i podlogu za ‘zeleni’ razvoj usmjeren prema obnovi i dekarbonizaciji građevinskog fonda”, rekao je Ivica Rovis iz Zavoda za prostorno uređenje za Jutarnji list.

Projekt, navodno, ima dvije verzije između kojih će građani moći birati: tradicionalnu i avangardnu. Na tradicionalnoj verziji radi poznati arhitekt Marijan Hržić, zaslužan za projektiranje Cibone i Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Na avangardnijoj verziji navodno radi Krešimir Rogina, odgovoran za plivalište Mladost.

“Dalmatinski park bi se još jače zazelenio, možda bi se još neki prolaz otvorio, dvije garaže našle bi svoje mjesto pod zemljom, fasade bi postale fotosenzitivne, zgrade otporne na razorne potrese, energetski obnovljene, promet bi se prilagodio, dekarbonizirao”, ispričao je za Jutarnji list neimenovani član savjeta.

Neki od članova savjeta skloniji su tradicionalnijoj verziji, ali i smatraju da se cijela obnova odvija presporo.

“Inače je moj stav prema središtu Zagreba prilično konzervativan, što se tiče intervencija i smatram da trebamo čuvati ambijente jer svaka interpolacija može upropastiti ambijent. Ali isto tako činjenica je da Zagreb treba dovesti u bolje stanje. I ranije su rađene slične analize zagrebačkih blokova, pa se nije puno toga promijenilo, ali možda nas ova situacija ipak pokrene”, rekao je Dragan Damjanović profesor s Odsjeka za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Komentari