Bandić gradi zgradu za one čiji su domovi stradali u potresu: Otkriveno i gdje će se ona nalaziti

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Za građane čiji su domovi stradali u potresu grad planira izgraditi zgradu u novozagrebačkom naselju Podbrežje, piše Večernji list.

Natječaj je već spreman, a zgrada bi trebala biti peto zdanje u naselju koje je, po modelu zagrebačke stanogradnje ukupno trebalo imati 11 zgrada, otkrivaju u Gradskoj upravi, u kojoj kažu kako će nova deveterokatnica u početku biti isključivo za one koji su u potresu ostali bez svojih domova. Onaj tko će izrađivati projektnu dokumentaciju, procjenjuje se, radit će to za 5,2 milijuna kuna, što je iznos bez PDV-a.

Podzemna garaža, zeleni krov, videonadzor i klima u svakom stanu samo su dio onog što će projektanti morati smisliti i za što će morati naći najbolje rješenje.

“Planira se gradnja minimalno 270 stanova“, kažu iz Grada, objašnjavajući kako će se čitava zgrada prostirati na otprilike 25.500 četvornih metara. Još otprilike 800 kvadrata rezerviranih će biti za poslovne prostore koji će se, baš kao i u četiri trenutačno izgrađene zgrade, nalaziti u prizemlju građevine.

Što se same raspodjele kvadrata tiče, najviše će biti jednosobnih stanova, više od trećine ukupno planiranih, slijede ih jednoipolsobni pa dvosobni, trosobni, dvoipolsobni i, na kraju, troipolsobni. Točnije, jednosobnih će biti 104, jednoipolsobnih 77, s dvije sobe 31, s tri 29, dok će dvoipolsobnih stanova biti 23, a troipolsobnih tek šest.

Propisani su i sami materijali gradnje, pa projektanti trebaju računati na protuprovalna vrata, keramičko opločenje u sanitarnim čvorovima i kuhinjama, o parketu u ostatku stana, unutarnjoj drvenoj, a vanjskoj PVC stolariji, hidroizolaciji, ali i o pregradnim zidovima za koje Grad želi da budu od kartonskog gipsa. Nova zgrada izgledat će otprilike kao i četiri dosadašnje, što i nije posve čudno, budući da je plan za izgled kvarta napravljen prije otprilike šest godina.

“Točnu cijenu ne možemo još znati, dok ne bude gotova projektna dokumentacija koja će nam omogućiti uopće raspisivanje natječaja za izvođače radova, ali procjena je oko 45 milijuna kuna“, kažu u Gradu, u kojem su, netom nakon potresa 22. ožujka, za obitelji koje su ostale bez domova najavili izgradnju 600 stanova.

Postavlja se pitanje gdje je nestalo više od 300 stanova? “Idemo prvo s jednom zgradom, a vjerojatno ćemo ići i s drugom, to će vam biti tih šestotinjak stanova”, odgovaraju iz Gradske uprave.

Što se tiče useljenja, točnog datuma nema, a u Gradu odgovaraju “što prije”. U najboljem scenariju to bi se moglo dogoditi za otprilike godinu i pol do dvije. Jer za prve zgrade Podbrežja trebale su gotovo dvije godine, i to nakon što su radovi počeli, odnosno ne računajući razdoblje natječaja koji su tome prethodili.


Komentari