BANDIĆ BI DANAS SLAVIO 66: Rođendane pokojnog gradonačelnika obilježile su raskošne fešte i prvorazredni politički skandal

Na današnji dan rođen je prije 66. godina Milan Bandić, čovjek koji je 20 godina vodio Zagreb, sve do smrti ove godine. Njegovi rođendani oduvijek su privlačili pažnju, jer je i on sam tako htio. Uvijek sa živom muzikom, neočekivanom pjevačicom, raskošnim tortama, punim stolovima, okružen svojim prijateljima, kumovima – a imao ih je mnogo i podržavateljima. Bandićeve proslave rođendana bile su kao omanje svadbe. Stoga, prisjetit ćemo se fešti koje su posljednjih godina njegova mandata privlačile, zasluženo, veliku pozornost.

FOTO: Ivan Klindić

Restoran Skender u zagrebačkim Remetama godinama je bio hit destinacija za proslavu rođendana najdugovječnijeg zagrebačkog gradonačelnika. Lude zabave, u Bandićevom stilu, s hrpom uvaženih gostiju koje su zabavljali vrsnim galzbenici, nikada nisu prolazile ispod svjetla reflektora. Pa se tako pamti luda proslava 2018. godine, kada je Bandić otpuhao 62 svjećice i prerezao tortu na kojoj je pisalo Volim Zagreb. Na zabavi mu je svirala stranačka kolegica Ana Rucner i tamburaški sastav Begini, a zabavljali su se i saborski zastupnik Furio Radin, bivša intendantica HNK-a Ana Lederer, ravnateljica kazališta Trešnja Višnja Babić, pa i tamburaši, svečenik, ali i gotovo svi gradski pročelnici.

Foto: Zarko Basic / Pixsell

Tada je najviše medijske pažnje zaokupila činjenica da su zbog siline gostiju promet oko restorana morali regulirati prometni redari.

Foto: Zarko Basic / Pixsell

Već iduće godine, kada je puhao 63. svjećice na torti, Bandić je odlučio proslavu svog rođendana prebaciti iz Skendera u Book. Iako se možda činilo da je promjena mjesta slavlja bila organizacijske prirode, čini se kako ipak nije. Sumnjalo se tada, 2019. godine, da Book nije praktičan samo zato što se nalazi u blizini Gradskog poglavarstva. Kafić je to koji se nalazi u sklopu NSK-a, a vlasnik mu je samozatajni hrvatsko-bosanskohercegovački poduzetnik Ivan Soldo.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Njegovu proslavu tada su uveličali i bivši ministar zdravstva Ivan Kujundžić, Jakov Kitarović suprug tadašnje predsjednice, i neokrunjene kraljice Bandićevih proslava, ali i u skladu s tradicijom – većina tadašnjih zagrebačkih pročelnika i direktora gradskih poduzeća.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Tada se na rođendanu nije pojavila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ona je čekala idući godinu da u svijet rođendanskih proslava – uđe sa stilom.

Nakon 63. rođendana, stigao je i 64., a to je bila proslava o kojoj se pričalo. Naime, predsjednica Kolinda Grbar Kitarović, u svom prepoznatljivom stilu tada je Bandiću donijela tortu i zapjevala.

Mnogi su se tada zapitali je li primjereno da predsjednica sudjeluje na proslavi rođendana gradonačelnika, ali i USKOK-ovog optuženika koji je do tada već odradio i boravak u Remetinecu, suočavao se sa sve ozbiljnijim optužbama i presudama. No, to sve sve jako brzo zaboravilo, zli jezici bi rekli – prošlo kao pjesma.

FOTO: Facebook Milan Bandić

Zanimljivo je i za napomenuti, da se ni taj Bandićev rođendan nije održao u Skenderu kao proteklih godina, već u restoranu Gastro Globus na Velesajmu. Ipak je trebalo napraviti mjesta za sve te uvažene uzvanike.

FOTO: Facebook/Bandić Milan Gradonačelnik Zagreba

Svoj posljednji rođendan Bandić je proslavio prošle godine u krugu obitelji i prijatelja, zbog pandemijskih ograničenja, a preminuo je nešto više od tri mjeseca kasnije.


Komentari