BANDIĆ BACA KONTRU ODGAJATELJIMA: ‘Standard je odličan, Zagreb može biti primjer ostalim gradovima’

zagreb.hr

Gradonačelnik Bandić odgovorio na prosvjed teta u vrtićima.Na prošlotjednom prosvjedu “Daj pet za DPS” (Državno pedagoški standard) u organizaciji Sindikata obrazovanja, medija i kulture, odgajatelji su izašli na  Trg bana Jelačića  i izrazili svoje nezadovoljstvo uvjetima rada. Gradonačelniku su poručili da se prestane poigravati predškolskim sustavom, da krene poštivati propise koji reguliraju njihovu djelatnost. Žele stati na kraj gradskim odlukama koje sz iznad odluka Hrvatskog sabora i radu u pretrpanim grupama. 

Za vrtiće se nema, ali za vozni park se ima

Podsjetimo, točno u tom vremenskom periodu gradonačelnik se odlučio za nabavku  250 luksuznih novih automobila. Koristit će  ih Grad Zagreb, Zagrebački holding i još nekoliko gradskih poduzeća.Na nove limene ljubimce potrošit će se vrtoglavih 55,2 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Grad ih kupuje na leasing, a otplaćivat će ih 4 godine. 

Prometni stručnjak Željko Marušić prokomentirao je taj potez rekavši kako je neutemeljeno i pogrešno da, radi sigurnosti i komfora, nije dovoljno kupiti automobil više srednje klase. Dodao je i kako su premium automobili više srednje klase trostruko jeftiniji od najskupljih modela visoke klase, a pružaju jednak komfor i sigurnost.

Gradonačelnik tvrdi: “Zagrebački vrtići su primjer drugim gradovima”

Svako dijete u Zagrebu ima svoje mjesto u vrtiću, a veličina grupa sukladna je pedagoškom standardu, zaključak je konferencije za novinare koju je u Gradskoj upravi održao gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima, kojom je prigodom prezentirano stanje u zagrebačkim vrtićima.

Kako je naglasio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, u Zagrebu gradske dječje vrtiće pohađa 34.620 djece o kojima brine čak 5.500 djelatnika – stručnog osoblja: odgajatelja, pedagoga, logopeda, defektologa, psihologa i zdravstvenih voditelja. Standard je to kojemu teže svi hrvatski gradovi, a posebnost zagrebačkog sustava očituje se i u socijalnoj participaciji roditelja u plaćanju vrtića, pa tako čak 58% roditelja plaća do 150,00 kn mjesečno. Pri tome valja naglasiti da ekonomska cijena vrtića iznosi 1.950,00kn.

Pročelnik je najavio i da je u planu u narednih četiri godine otvaranje dodatnih 64 odgojnih skupina te objasnio da Grad financira i vjerske te privatne dječje vrtiće, a posebnu pažnju pridaje inkluziji djece s posebnim potrebama (djeca s teškoćama u razvoju te darovita djeca), s kojima, uz odgajatelje, radi i 600 dodatnih stručnih osoba, piše zagreb.hr

Zagreb i Zadar jedini su gradovi u Hrvatskoj koji bilježe demografski rast, rekao je gradonačelnik Bandić zaključivši kako je, pored nezaposlenosti, upravo depopulacija glavni hrvatski problem. U Zagrebu radimo na tome sustavno već 16 godina i to je bila moja vizija, rekao je podsjetivši na sve beneficije koje Grad daje obiteljima s djecom – od pomoći za novorođenčad, subvencija u cijeni vrtića, besplatnih udžbenika i sudjelovanja u cijeni gradskog prijevoza za đake… Slijedom toga, gradonačelnik je naglasio da je Zagreb spreman, bez i jedne lipe, ponuditi know how i drugim hrvatskim gradovima kako bi i oni dosegli zagrebački pedagoški standard.

>>> PROMETNI STRUČNJAK O BANDIĆEVOM LUKSUZNOM AUTU: ‘To je čista obijest, može ugroziti ostale sudionike u prometu!’


Komentari