BANDA DŽEPARICA HARA ZAGREBOM: ‘Pljuvanja, izbijanja mobitela iz ruku, razmazivanja sladoleda po vodičima’

FOTO: Pixabay

Iako se možemo pohvaliti odličnom turističkom sezonom u Zagrebu, ona će uvijek imati i one loše strane, no ovaj put – u ljudskom obliku.

Tako su turisti u Zagrebu već nekoliko mjeseci na meti bande džeparica, koje su jako dobro organizirane i iskorištavaju turističku sezonu. Iako turistički vodiči znaju gdje se kreću i tko su te bande džeparica, ne mogu napraviti puno protiv kradljivaca. Objašnjavaju da se najčešće okome na Japance jer oni ne očekuju da će ih netko pokrasti, budući da u Japanu nema kriminala, barem ne u tolikoj i u toliko drskoj mjeri.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Ne nosite kod sebe veće svote novca, torbice s novčanicima nosite čvrsto zatvorene ispred sebe i to poklopcem u tijelu, a novčanike nikako ne držite u stražnjim džepovima.[/box]

Sanja Zeko, voditeljica turističkih skupina, na svome je Facebook profilu objavila i fotografiju, turističkim vodičima već dobro poznate, bande džeparica.

“Kad im i priprijetimo da cemo zvati policiju, odmahnu rukom jer “nama policija ništa ne može”. A kad ih i privedu u većini slučajeva’zbog manjka dokaza’ bivaju puštene.Ili ako je riječ o grupama iz Azije,turisti ni nemaju vremena provesti 3h na policiji jer su dio organizirane grupe koja ima program i moraju napustiti grad.Tako da je brojka krađa zasigurno i 10x veća nego statistike PU zagrebačke. Ove romkinje (da ne bi bilo da sam politički nekorektna),nisu sitne ribe kao nekakvi sitni džeparoši iz kvarta koji ukadu 10-20kn. Operiraju na turističkoj ruti Kaptol-Gradec,u crkvama, Kamenitim vratima, na javim wc-ima i ulovi su im u tisućama eura.”, objasnila u objavi voditeljica turističkih grupa, ogorčena ponašanjem džeparica i ravnodušnoću nadležnih. Ponudila je i moguće privremeno rješenje: “Kad ih vidite, gurnite ih od sebe,slikajte i kad je prigodno, izderite se agresivno na njih da vam se maknu od grupe. Ako 2-3 nas to radi,neće biti ploda-ali ako to SVI počnemo raditi-micat će se od nas.”

džeparice
FOTO: Vedran Anelic / Facebook – Sanja Zeko


Komentari