‘Bakljada’ ulicama Zagreba u povodu 140 godina djelovanja Hrvatskog Crvenog križa

FOTO: FaH

Mimohodom s bakljama središtem Zagreba, od Zrinjevca do Markova trga, uz poruku “Svjetlo za humanost”, zagrebačko Gradsko društvo Crvenog križa obilježilo je u utorak uvečer 140 godina djelovanja Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu te Svjetski dan Crvenog križa, 8. svibnja, a brojnim članovima društva i volonterima u mimohodu se pridružio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Poručio je tim povodom kako građane ništa ne može zaustaviti da postanu aktivisti Crvenog križa te da čine dobro drugima u nevolji.

Ravnatelj Crvenog križa Grada Zagreba Petar Penava rekao je kako 10 posto Zagrepčana svake godine dođe u susret s Crvenim križem.

“Zajedno s građanima pomažemo onima kojima je to najpotrebnije, spašavamo ljudske živote zahvaljujući dobrim ljudima koji daju dio sebe onima u potrebi, pomažemo kad god se dogodi neka prirodna katastrofa, radimo s mladima, provodimo preventivne zdravstvene programe. A danas, pod geslom ‘Svjetlo za humanost’, nastojimo na simboličan način osvijestiti sve naše sugrađane da budemo humani i poštujemo dostojanstvo svakog pojedinca”, rekao je Penava.

Mimohodom u tišini iz Crvenog križa prenijeli su poruku da je humanost ono što nas čini ljudima i da mora imati važno mjesto u današnjoj ljudskoj civilizaciji.

Ove godine Hrvatski Crveni križ obilježava tri važne obljetnice – 140 godina postojanja i djelovanja na području Hrvatske, 65. obljetnicu dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 25 godina od kako je HCK postao dio Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Osim u Zagrebu, bakljade su večeras organizirane i u Dubrovniku i Zadru, jer su to gradovi u kojima je osnovan Hrvatski Crveni križ. Baklje su zapaljene i u Osijeku koji već desetljećima daje ogroman doprinos u skrbi za najranjivije u društvu.


Komentari