BAD BLUE BOYSI NA FILMSKOM PLATNU: Surova priča o navijačkom ratu na beogradskim ulicama

facebook/ZG80

Nedjelja navečer, 26. studenog, stadion Crvene Zvezde je pun, a na tribini gostujućih nalaze se samo dvjestotinjak najvatrenijih Bad blue boysa…

Jedna od najjačih navijačkih skupina u Europi, 80-ih godina ušla je u legendu, ne libeći se otići niti na najrizičnija gostovanja. Brojala su se tada gostovanja u Beogradu, a što je veća bila brojka odlazaka u Beograd, to je veće bilo i poštovanje među navijačima. Negdje između trenutka kada je zagrebačkim glavnim trgom zaorila “Ruža hrvatska” i rušenja Jugoslavije na Maksimiru, Bad blue boysi su sijali strah i trepet među srpskim navijačima. Da je strah bio opravdan dokazano je onog povijesnog 13. svibnja 1990.godine.

No, vratimo se na tu zimsku nedjelju, 26. studenog kada je stadion Crvene Zvezde prštao od adrenalina,a nacionalni naboj bio na vrhuncu. Bad blue boysi su bili željni okršaja s Delijama, a podršku im je pružila i Torcida, želeći sa Srbima izravnati stare račune. Na  beogradskim ulicama izbija pravi navijački rat, a najveći problem hrvatskih navijača jest kako se uopće probiti do vlaka koji će ih vratiti kući. Iako je sama utakmica bila “mrtva”, pod jakim milicijskim nadzorom, na ulicama se odvijala prava drama.

wikipedia.org
wikipedia.org

 

Dugog, Iće Purgera, Bube, Žutog i Žune, navijače koji su već ušli u urbanu legendu svojim gostovanjima, više nema među živima, a film ZG80 ih je odlučio revitalizirati barem na kratko. Inspiracija za ovaj film je upravo utakmica 26.studenog koja je predhodila slavnom uzvratu na Maksimiru. Osamdesetih se živjelo od nedjelje do nedjelje, u iščekivanju novog okršaja s najvećim rivalima. Tu se nije radilo samo o časti, Bad blue boysi se nisu “kačili” samo sa drugim navijačkim skupinama. Bili su na “piku” i ondašnjoj miliciji zbog jakog nacionalnog ponosa koji je bio glavno obilježje ove grupe stvorene u Jugoslaviji.

Debitantski film Igora Šeregija, za čiji scenarij su zaslužni Ivo Balenović i Robert Cukina, u naša kina dolazi 1. rujna. Glavna uloga pripala je Reneu Bitorajcu koji će opet aktivirati lik Krpe, svima dobro poznat.

Iako, navijači smatraju da ima puno boljih gostovanja koji bi bili prikladni za filmski scenarij, ne sumnjamo da će ZG80 polučiti uspjeh diljem cijele regije. Mi ga s nestrpljenjem iščekujemo.

>>>Povratak ‘Krpe’ iz Metastaza! Novi film o Boysima u 80-ima


Komentari